Održano tradicionalno školsko takmičenje iz demokratije

Školsko takmičenje iz demokratije održano je 24.2.2022. godine u prostorijama naše škole. Na takmičenju su učestvovale dvije ekipe, a obјe je predvodio profesor demokratije Mladen Ugren. Prvi su se predstavili učenici III razreda ekonomskih i bankarskih tehničara: Luka Ignjatić, Irina Kljajčin, Olja Tatomir, Nemanja Mikić, Lenka Kasagić, Nebojša Miladić, Violeta Dumonić, Mladen Šelehijević, Teodora Balaban i Milica Cvijić, sa temom „Odliv stanovništva“. Nakon njih, predstavili su se učenici IV gimnazije: Gabrijela Čekić, Sara Davidović, Elena Đurić, Vladimir Momić, Milenko Ljubojević – Ražić, Jovana Glumac, Anđela Stanišljević i Marija Nuždić, sa temom „Delinkvencija“.

Na takmičenju je bila prisutna i tročlana komisija (Sanela Vidović, Ljubiša Popović i Željka Babić) koja je bodovala izložene panoe, usmene prezentacije, kao i samu aktuelnost tematike izlaganja obјe grupe.

O važnosti komisije govori činjenica da upravo oni, na osnovu određenih kriterijuma, biraju pobjedničku ekipu. Više o ovom procesu kao i osvrtu na samo takmičenje, reći će nam profesor Ljubiša Popović: „Ono što je specifično za ovu godinu u odnosu na prethodne jeste  manji broj takmičarskih grupa, što nam je olakšalo posao. Što se tiče samog izbora tema, tema IV gimnazije je unikatnija, jer se nije pojavljivala prethodnih godina, dok se tema III et/bt ponavljala. Bez obzira na to, obje teme su podjednako značajane i aktuelne za društvo. Dok je „Delinkvencija“ više opšti problem i rasprostranjeniji, tema „Odliv stanovništva“ se više bazira na našu državu, jer spadamo u emigraciono područje.  Generalno sam zadovoljan kako su ekipe pristupile i shvatile problem koji istražuju. I jedna i druga ekipa su se mnogo potrudile i našle rješenje za svoj problem, što je i svrha projekta „Ja gradjanin“. Predstavnici su tokom izlaganja prikazali posvećenost projektu i timski rad, što je od velikog značaja. Volio bih da može više ekipa otići na regionalno takmičenje, ali je pobjednik samo jedan. Čestitam objema ekipama na odlično odrađenom zadatku. Žao mi je što zbog epidemiološke situacije i termina u kom se takmičenje održavalo nije mogao prisustvovati veći broj učenika naše škole. Prisustvom na takmičenju bi mlađe generacije, koje imaju demokratiju i ljudska prava u svom planu i programu, imale uvid i olakšanje pri realizaciji svojih tema narednih godina.  “

Predstavnici grupa su morali izložiti svoju temu, postojeće alternativne mjere, njihove reforme, te plan akcije kojim bi sproveli pomenute reforme. Izlaganje svake od ovih stavki bilo je vremenski ograničeno na 4 minute, što je takođe bilo bodovano.

Prednost u bodovanju odnijela je ekipa IV gimnazije, te tako zauzela prvo mjesto. Ova ekipa dalje ide na republičko takmičenje koje će se sprovesti onlajn.

O samom procesu pripreme pobjedničke teme „Delinkvencija“ nešto više će nam reći upravo predstavnici ove grupe.

„Priprema za takmičenje je veoma kompleksan proces. Sam izbor teme ključni je korak za dalji rad. Trudili smo se da nam tema bude nešto na šta mi kao srednjoškolci možemo posebno uticati, a čiji smo svjedoci. Tema koju smo jednoglasno izabrali, „Delinkvencija“, upravo je takva. Delinkventno ponašanje svakodnevno susrećemo u našem okruženju. Iako smo na početku smatrali da ne postoje određeni zakonski akti, uvjerili smo se u suprotno i otkrili najveći nedostatak. Neprijavljivanjem ovakvog ponašanja, isto proširujemo i podržavamo. Poseban akcenat smo stavili na važnost prepoznavanja i prijavljivanja delinkvencije. Cilj odabira ovakve teme bio je da upoznamo javnost sa istom, te smanjimo broj delinkventnih slučajeva.

Kroz ovaj projekat naučili smo koliko je važan timski rad i šta sve možemo postići istim. Iako je svako od nas osam imao posebna zaduženja, u odnosu na svoje sposobnosti (poput održavanja intervjua sa predstavnicima različitih ustanova, estetskog uređivanja panoa, te sastavljanja usmenih prezentacija), ništa ne bi bilo moguće bez pomoći ostalih kolega iz razreda“, izjavili su predstavnici IV gimnazije.

Profesor Mladen Ugren je dao kratak osvrt na samu pripremu, kao i na tok i ishod takmičenja:

„Za razliku od prethodnih godina, ova godina je bila izazovnija jer smo se po prvi put našli u ovakvoj epidemiološkoj situaciji. Trud i rad obje ekipe, mjesecima pred samo takmičenje, za veliku je pohvalu. Drago mi je što su ekipe ozbiljno pristupile ovom projektu. Ovakav vid projekta od posebnog je značaja, jer se srednjoškolcima ukazuje na važnost određenih tema. Takođe, mogu reći da sam ponasan što mladi ljudi otvoreno govore o aktuelnim problemima u društvu. Njihovo zalaganje za poboljšavanje javne politike naše lokalne zajednice ukazuje na želju mladih za ostankom na ovim prostorima.“

Jelena Petković, IV gimnazije