Održano takmičenje iz demokratije i ljudskih prava

Odjeljenje IV2 gimnazije je pobjednik školskog takmičenja koje je održano 21.03.2018. godine,  u Centru srednjih škola „Petar Kočić“, u sklopu projekta „Ja građanin“. Cilj takmičenja je bio da se učenici upoznaju sa mjerama javne politike, uoče određene probleme i iznesu svoje mišljenje kako riješiti nedostatke i propuste koji su od značaja za život mladih.

U takmičenju su još učestvovali IV1 gimnazije, III razred ekonomskih tehničara i  III razred mašinskih tehničara.

Član ekipe IV1, Sonja Suvajac povodom takmičenja je izjavila:„Naša tema je bila „Odliv mozgova”,  odnosno problem odlaska mladog i školovanog kadra u inostranstvo. Izabrali smo ovu temu jer je to jedan od najvećih problema današnjice, a posebno u našoj opštini. Počeli smo sa projektom krajem novembra 2017. godine i od samog početka smo se jako posvetili ovom problemu. Kako bismo što bolje bili upoznati sa informacijama o broju mladih koji odlaze, sproveli smo anketu i razgovarali smo sa Markom Miholjčićem, načelnikom odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti i došli do zaključka da se značajan broj mladih odlučuje na odlazak iz zemlje. Realizacija ovog projekta ne bi bila moguća bez pomoći profesorice Dragice Pezerović, te joj se zahvaljujemo na tome.”

Izjavu je takođe dao Srđan Prelić iz pobjedničke ekipe:„Problem kojim smo se mi bavili je „Reci ne zagađivanju” . Izabrali smo ga jer smatramo da je zanemaren i da mu se treba posvetiti više pažnje u našoj lokalnoj zajednici. Zajedno sa profesoricom Dragicom Pezerović smo se pripremali i prikupljali podatke o ovom problemu u našoj opštini. Rad je bio naporan, ali se isplatio, te se nadamo da ćemo promijeniti sadašnje stanje naše prirode i okoline.”

Odjeljenje IV2 gimnazije je odnijelo pobjedu sa 115 od mogućih 120 bodova. Na drugom mjestu se našao IV1 gimnazije sa osvojenih 111 bodova, III razred ekonomskih tehničara sa temom „Više sporta sa loptom“ je zauzeo treće mjesto sa 104 boda i na četvrtom mjestu se našao III razred mašinskih tehničara sa temom „Vožnja smrti” sa 89 bodova.

Pobjedničku ekipu proglasio je žiri koji su činile profesorica srpskog jezika i književnosti Branka Keser i školski psiholog Željka Babić, a tajmer je bio Stefan Babić, učenik IV2 gimnazije.

Takmičenje je ostavilo veoma pozitivan utisak na sve učenike i profesore koji su učestvovali u njemu.

 Lidija Nožanić, IV1 gimnazije

Dragana Đukić, IV1 gimnazije