Međunarodno rusko-srpsko poetsko veče: „Zajedno smo, zaboraviti ne smijemo“

Dana 11.5.2021. godine povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, u prostorijama naše škole održano je književno veče pod nazivom „Zajedno smo – da se ne zaboravi“. Ovo književno veče je organizovano u saradnji naše škole i Centra za izučavanje ruskih običaja, kulture i istorije koji djeluje pri Narodnoj biblioteci Srbac.

Na samom početku manifestacije Srpčane je pozdravila Jelena Maščenko, prorektor za međunarodnu saradnju na Tambovskom državnom tehničkom univerzitetu. Zatim se prisutnima obratio direktor škole, profesor Milenko Živanić, koji je naglasio želju da se saradnja nastavi i postane tradicija. U ime profesorica koje su sa učenicama pripremale manifestaciju, obratila se profesorica srpskog jezika i književnosti Irena Nedimović: „Prvi i Drugi svjetski rat su prouzrokovali višemilionske žrtve, među kojima je bio nezanemariv broj Srba. Kako bi očuvali sjećanje na iste, zaštitili otadžbinu, kulturu i običaje, naši pjesnici su nas zavještali rodoljubivom poezijom.“

Putem zum aplikacije, rodoljubive stihove su govorile srbačke srednjškolke:

Višnja Sančanin je recitovala pohvaljenu pjesmu naše učenice Dejane Smiljanić „Ispod Kamenog cvijeta“ i pjesmu „Nasleđe“ Milana Rakića, Elena Rakić pjesmu „Rodna gruda“ Sime Pandurovića, a Gabrijela Čekić „Plavu grobnicu“ Milutina Bojića. Učenica Jovana Glumac je recitovala stihove iz „Ponosne pesme“ Dobrice Erića, Tamara Petković pjesmu „Krvava bajka“ Desanke Maksimović, a Anamaria Ljubojević je predstavila stihove pjesme „Ostajte ovdje“ Alekse Šantića.

„Veče poezije koje je održano jedanaestog maja u saradnji sa bratskom Rusijom je na mene ostavilo veseo i karakterističan utisak koji se zadržao do kraja tog neobičnog dana. Povezivanje sa jednom udaljenom zemljom, čiji jezik ne poznajemo, samo putem kulture predstavljanja je značajan poduhvat i pokazatelj je šta se sve može postići lijepom riječju i kulturom lijepog izražavanja. Predstavnici Ruskog državnog univerziteta iz Tambova su te večeri bili veoma prijatni i na sve nas su ostavili pozitivan utisak. Nadam se našoj ponovnoj saradnji!“, izjavila je jedna od učesnica manifestacije, učenica Višnja Sančanin.

Po riječima Branka Savanovića, direktora Narodne biblioteke Srbac, ovo književno veče je organizovano u znak sjećanja na Dan pobjede nad fašizmom, a to je treća manifestacija koju narodna biblioteka organizuje sa Tambovskim univerzitetom.

Manifestaciji je prisustvovao i načelnik odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić, koji je naglasio da smo još jednom vidjeli da Srbi i Rusi imaju mnogo toga zajedničkog.

„Bilo je to jedno lijepo i poučno iskustvo. Kao glavna stvar se postavlja prijateljstvo u književnosti na srpskom i ruskom jeziku, ali ono treba postojati i na svim jezicima. Ovo je bila prilika da upoznamo drugi jezik, da poboljšamo naš javni nastup i na samom kraju da doprinesemo našoj školi i našem gradu“, izjavila je učenica Tamara Petković.

Članovi Novinarske sekcije