Održano edukativno predavanje na temu ,,Seksualni odnosi i rizično ponašanje mladih“

Dana 16.2.2023. godine sa početkom u 12:45h u prostorijama naše škole  održano je  edukativno predavanje na temu ,,Seksualni odnosi i rizično ponašanje mladih“, u  sklopu projekta ,,Ja građanin“. Predavanje je održala dr Vanja Drinić, specijalista ginekologije i akušerstva. Predavanju su prisustvovali učenici II razreda gimnazije, IIIet/bt , IV2 razreda gimnazije, nekoliko profesora i psiholog škole.

,,Smatram da je rizično seksualno ponašanje problem gotovo svake zajednice. Mladi rijetko posjećuju ginekologa kako bi dobili određeni savjet. U Domu zdravlja u Srpcu gravitira manji broj adolescentskih trudnoća u odnosu na druge opštine. Abortus svakako nije adekvatno rješenje, ali onda kada je jedino, prihvatljivo je. Kako bi se broj ovakvih slučajeva smanjio, prva mjera je svakako edukacija mladih“, izjavila je doktorica Vanja.

O utiscima sa predavanja i važnosti ovakve teme saznali smo i od učenice II razreda gimnazije, Dore Jeftić.

,,Danas smo  imali predavanje o adolescenciji, seksualnim odnosima i prvom susretu sa ginekologom. Čas je bio jako edukativan, pun zanimljivih tema i pitanja od strane prisutnih. Kao učenik smatram da su predavanja ovog tipa veoma potrebna za usavršavanje znanja na datu temu. Bilo bi od velike koristi kada bi se svijest o ovome širila češće kod nas, ali i u drugim školama“, izjavila je Dora.

        Suzana Stojković, IV2 gimn.