Obilježeni Dani sjećanja u našoj školi

U toku prošle sedmice u našoj školi obilježen je ,, Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocid u NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina ” . Učenici predavači su na časovima odjeljenjske zajednice i ostalim časovima održali predavanje na ovu veoma važnu temu. Putem prezentacija, dokumentarnog filma i predavanja ostali učenici su mogli da saznaju više o genocidu koji se dogodio u toku Drugog svjetskog rata. Ovogodišnji predavači su bili Nina Nikolić i Višnja Sančanin, učenice II1 razreda gimnazije, Sanja i Teodora Lepir, učenice II2 razreda gimnazije, Anđela Stanišljević, Gabrijela Čekić, Tijana Adamović i Konstantin Šarić, učenici III razreda gimnazije. U pripremi i realizaciji ,, Dana sjećanja ’’ učenicima je pomogla profesorica istorije, Svetlana Milošević. Dokumentarni film ,, Bijeli jasen ‘’ u trajanju od 20 minuta pripremili su Tijana Adamović i Konstantin Šarić, te na taj način prikazali nastanak NDH, tragične sudbine nevinih žrtava logora Jasenovac i ispovijesti preživjelih.
,, Dana 22.04. obilježen je Dan sjećanja na sve žrtve logora u NDH. Na kreativan način smo se potrudili da upoznamo učenike sa značajnim pojmovima i značenjem genocida koji je izvršen nad Srbima, Jevrejima i Romima. Najvažnije je da istaknemo značaj ovog datuma, ne pokazujući mržnju prema Hrvatima ‘’ , izjavila je Sanja Lepir.

Cilj predavanja je da se sjetimo svih nevinih žrtava logora Jasenovac, ali i onih koji su preživjeli, dočekali slobodu i dan kada će živjeti bez straha. Važno je čuvati od zaborava i ljude koji su svojim humanim djelima pomogli nevinim ljudima i djeci, a jedna od njih je bila Diana Budisavljević.

,, Kultura sjećanja i pamćenja je tematsko područje koje se izučava u nastavnim sadržajima istorije sa posebnim osvrtom na stradanja u Drugom svjetskom ratu.
Prigodnim predavanjima i prezentacijama učenika naše škole je realizovan ,,Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina ” . Cilj ,,Dana sjećanja” je da se prisjetimo mučnog stradnja logoraša i na takav način odamo počast nastradalim Srbima, Jevrejima, Romima i svim antifašistima koji nisu bili pristalice ustaške ideologije. Takođe , ovakva predavanja trebaju kod učenika razviti sposobnost da prepoznaju šovinističke režime i da utiču na formiranje ličnosti oslobođene od netrpeljivosti i predrasuda.
Pohvalila bih sve učenike koji su ove godine učestvovali u realizaciji ,,Dana sjećanja” . Istakla bih da su pokazali veliko interesovanje , odgovornost i zrelost prilikom izrade prezentacija i filma i predavanja o ovoj veoma zahtjevnoj , kompleksnoj i bolnoj temi i poslali poruku da se nikad više ne smije dogoditi takav zločin.
Na kraju bih dodala da je običaj da učenici naše škole posjete Spomen područje Donja Gradina gdje se realizuje istorijski čas i proširuju znanja o genocidu koji se dogodio u toku Drugog svjetskog rata. Međutim , zbog trenutne situacije izazvane epidemijom kovid -19 , nije bilo mogućnosti da se posjeta i istorijski čas realizuju ‘’ , izjavila je profesorica istorije Svetlana Milošević.

                             Suzana Stojković, II2 gimn.