Obilježena školska slava Sveti Sava

Školska slava Sveti Sava, koja se proslavlja u čast prosvjetitelja, utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog pisca i arhiepiskopa, obilježena je i u našoj školi u petak, 27.1.2023. godine. Slavi je prisustvovao veliki broj profesora, učenika, bivših radnika Škole, predstavnika lokalne vlasti i direktora javnih i privatnih preduzeća.

 Nakon lomljenja slavskog kolača i vjerskog  obreda, prisutnima se obratio direktor naše škole, Milenko Živanić: ,,Obilježavanje praznika posvećenog Svetom Savi u školama Republike Srpske je prilika za podsjećanje i ukazivanje na prosvjetiteljske temelje i osnovne vrijednosti koje je u naš vaspitno-obrazovni sistem svojim likom i djelom utkao prvi srpski prosvjetitelj. Put svetosavskog nasljeđa je put znanja, istine, pravednosti i čovjekoljublja koji se slijedi srcem i umom. On je stalno polazište svih prosvjetiteljskih postignuća i zajedničkih stremljenja da se sa toga puta nikada ne skrene u svakodnevnom radu i postupanju. Istrajnost u tom pogledu je i dužnost i obaveza svih nas.”


Direktor je iskoristio priliku da još jednom uputi čestitke profesorici Leli Bakić na dodijeljenoj Svetosavskoj nagradi i ujedno poželi da se ovo vrijedno priznanje u godinama koje dolaze nađe u rukama mnogih naših vrijednih kolega i da ih motiviše da vođeni ovim primjerom nikad ne posustanu u iskazivanju svojih potencijala.
Pokloni i čestitke upućeni su radnicima koji su u prethodnih godinu dana napunili 20 godina rada u kolektivu: Juliji Ugren, Svetlani Milošević i Dragoljubu Lazendiću, kao i radnicima koji su napunili 10 godina rada: Maji Mojević, Slobodanki Vučinić, Maji Karan Puškar i Mirku Janjiću.

Na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji koja je ove godine po prvi put održana u Hramu  Vaskrsenja Hristovog u Srpcu učestvovale su učenice naše škole Elena Rakić, Tatjana Smiljanić i Marijana Mrđa koje  su recitovale prigodne stihove o svetosavlju.
Na Akademiji su po prvi put dodijeljene Svetosavske nagrade koje je uručio načelnik Mlađan Dragosavljević.  Dobitnici nagrada su i naši učenici: Miloš Medić, koji je ove godine zauzeo drugo mjesto na literarnom konkursu povodom Dana Republike Srpske i Tina Vrhovac, koja je osvojila prvo mjesto na  prošlogodišnjem regionalnom takmičenju iz matematike.                                                                                                            

Novinarska sekcija