Obilježen Svjetski dan borbe protiv SIDE

U našoj školi je 1.12.2022. godine u organizaciji Crvenog krsta obilježen Svjetski dan borbe protiv SIDE/AIDS-a. Tim povodom su na časovima odeljenske zajednice učenice Tara Novković i Tina Vrhovac održale prigodna predavanja. Na predavanjima su učenike upoznale sa porijeklom ove bolesti i njenim nazivom, kako se ova bolest prenosi, kako se ne prenosi, te kako se liječi. Takođe su upoznale učenike sa brojem zaraženih u Republici Srpskoj i sa informacijom da se u Banjaluci obavljaju anonimna testiranja na HIV.

,,Ovo predavanje sam održala ispred Crvenog krsta, čiji sam dugogodišnji član.Pripremala sam se iz različitih izvora i uz pomoć profesorice biologije, Bojane Ćirić Miladinović. Predavanje je bilo veoma zanimljivo, iako sam na početku imala tremu, ali kasnije je sve odlično proteklo. Snimili smo i video-zapis u okviru kojeg govorim o istoj temi“, izjavila je učenica Tara Novković, član Crvenog krsta i predavač.

Svjetski dan borbe protiv SIDE obilježava se na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) od 1988. godine. Svrha obilježavanja jeste podići svijest javnosti o ovoj opakoj bolesti, pokazati solidarnost prema oboljelim osobama, smanjiti stigmu i diskriminaciju oboljelih osoba, ali i skrenuti pažnju na opasnosti od rizičnog ponašanja. Svjetski dan borbe protiv SIDE obilježava se i u našoj zemlji različitim manifestacijama, tribinama i slično.

„Bitno je u ovim godinama upoznati omladinu sa svim problemima u vezi sa ovom temom. Smatram da je predavanje veoma poučno i da smo se upoznali sa mnogim stvarima za koje do sada nismo znali“, izjavio je Đorđe Gužvić, učenik trećeg razreda ekonomske škole.

                                                                                                                   Nedeljka Stanić IIIet