Obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

 U našoj školi je u petak, 15. septembra, obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srpskoj i Republici Srbiji. Praznik se simbolično proslavlja na dan kad se obilježava Proboj Solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine. Cilj uspostavljanja ovog praznika jeste osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srpskoj i Srbiji, ali i jačanje kulta nacionalne zastave.
Pod mentorstvom profesorice istorije Svetlane Milošević  održana su prigodna predavanja u sklopu kojih su učenici iznijeli svoje stavove i zapažanja o značaju ovog praznika. Predavanja su okrunjena izlaganjem  koje je pripremila učenica trećeg razreda gimnazije Dora Jeftić:
,,Poštovani učenici, učenice, profesori i radnici naše škole, danas se okupljamo da bismo zajedno proslavili dan naše zastave. Ona nije samo komad platna sa bojama i simbolima. Naša zastava je simbol naše vrijednosti,  solidarnosti, identiteta, pripadnosti i simbol naše prošlosti. U holu je danas izložena i njena promjena kroz vrijeme. Boje naše zastave – crvena, plava i bijela predstavljaju hrabrost i jedinstvo našeg naroda, a simboli na njoj služe da nas podsjete na naše korijene, tradiciju i borbu za slobodu. Dan zastave i srpskog jedinstva treba da nas podsjeti na važnost očuvanja našeg kulturnog i istorijskog nasljeđa. Takođe, ovaj dan treba da nas inspiriše i daje svijest o tome da smo svi dio iste nacije. Srpsko jedinstvo pokazalo je svoju snagu još u davnoj prošlosti, a najviše u trenucima Kosovskog boja i Prvog svjetskog rata. Neka nam ovaj dan bude podsjetnik da se držimo zajedno bez obzira na naše razlike jer ćemo jedino tako imati bolju budućnost za sve nas. Hvala vam što zajedno sa nama učestvujete u proslavi ovog dana i nadamo se da će vas naši radovi inspirisati da se ova tradicija nastavi i da se ovaj dan nikad ne zaboravi.“

Dora je veoma emotivno govorila o srpskom jedinstvu, slobodi i nacionalnoj zastavi, potkrijepivši svoje stavove pjesmom koju je napisala.

Srpska zastava

Vijekovi prošli
Ratovi došli
Za otadžbinu se borili
Državu oslobodili

Godinama se mijenjala
Slobodu nama željela
Srbe ujedinila
Tešku muku iznijela

Crveno-plavo-bijela si ti
Ponosu naš srpski

To što nisi uvijek bila ista
Ne znači da ne blista

Slava, moć i jačina tvoja
U rukama pristiglog sa boja

Trudimo se njegovati
Veličinu tvoju
Isto koliko i otadžbinu svoju
Gledajući tebe, inspirišemo se mi
Da nasljednicima svojim
Dočaramo sjaj svoj svi.

U sklopu obilježavanja praznika  u holu naše škole priređena je i izložba zastava koju su pripremile učenice: Tina Vrhovac, Tara Novković, Marijana Mrđa, Irena Gligorić, Marina Cvijanović, Ljubica Ćirić, Maja Savić i Anica Aleksić.

,,Dana 15.9.2023. godine u našoj školi je obilježen Dan srpske  zastave, bratstva i jedinstva. Kao učenik četvrtog razreda imala priliku da učestvujem u realizaciji. Profesorica nam je dala zadatak da nacrtamo srpsku zastavu kroz istoriju njenog postojanja. Moj lični utisak je veoma pozitivan jer smatram da se ovakvim događajima ne daje dovoljno pažnje. Koliko je važno da poznajemo istoriju našeg naroda i naše zemlje, toliko je važno poznavati i njena obilježja. Ovakav način realizacije obilježavanja naše istorije smatram veoma pozitivnim i potrebnim kako bi poznavanje naše istorije dobilo dopunu već djelimično poznate slike“, izjavila je Marijana Mrđa, učenica četvrtog razreda gimnazije.
Tina Vrhovac, takođe učenica četvrtog razreda gimnazije, rekla je: ,,Dan srpske zastave, bratstva i jedinstva smatram veoma važnim obilježjem srpske istorije. Izloživši zastave u holu naše škole htjeli smo da prikažemo kroz šta je zapravo prošao naš narod, jer se iza svake zastave krije niz poraza i pobjeda, kao i stradanje naroda da bismo na kraju došli do ovoga što danas imamo. To nisu samo zastave, one su dokaz hrabrosti, istrajnosti i nade, što i jeste bilo najvažnije za opstanak  jednog naroda. Zbog toga bih voljela da se u budućnosti posveti više pažnje takvim događajima, jer mislim da nekada nismo svjesni šta je srpski narod prošao u prošlosti.“

Svoje utiske iznijele su i učenice trećeg razreda gimnazije Anica Aleksić i Maja Savić:

,,Srpski narod ne smije zaboraviti žrtve koje su naši preci podnijeli da bismo mi danas živjeli u slobodi. Ovu slobodu i državnost naslijedili smo od predaka i naša je dužnost da mir, slobodu i državnost ostavimo u nasljeđe svojim potomcima“, izjavila je Anica.

,,Na inicijativu naše profesorice istorije, Svetlane Milošević,  sa zadovoljstvom smo napravili izložbu srpskih zastava kroz vijekove koju smo izložili u holu naše škole. Cilj svega jeste osnaživanje samog jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, ali i jačanje kulture i isticanje nacionalne zastave“, rekla je Maja.

 
                                                                                                                                    Novinarska sekcija