Novi eksperiment fizičara naše škole

Krajem prvog polugodišta članovi sekcije Mladi fizičari, zajedno sa profesorom Sašom Babićem predstavili su novi projekat  ,,Vizualizacija zvučnih talasa” . Sekcija ove  školske  godine ima tri člana koji su  aktivni već tri godine, a to su :Aleksandar Vujičić, Denis Kovačević i Igor Večernović,  učenici III2 razreda gimnazije. Članovi ove sekcije su do sada imali mnogo projekata od kojih je najzapaženiji bio Teslin transformator.

Najnoviji projekat ,,Vizualizacija zvučnih talasa”predstavlja transformaciju zvučnih talasa u svjetlosne, pri čemu su korišteni mobilni telefon i zvučnici, a dobijeni su zvukovi različite frekvencije. Pri izradi projekta članovi su koristili reciklirani materijal, a za izradu je bilo potrebno oko dva i po mjeseca.

,,Veoma sam zadovoljan trudom i zalaganjem članova Sekcije. Projekte radimo duže vrijeme, jer Sekcija ima tri člana. U drugom polugodištu učenici će  osmisliti projekat, koji će samostalno razviti po etapama i izlagati pred učenicima naše škole”, izjavio je profesor fizike, Saša Babić.

,,Sekciju pohađam od početka  srednjoškolskog obrazovanja,sa svoja dva prijatelja iz razreda. Veoma smo uzbuđeni, jer ćemo jedan projekat sami osmisliti i realizovati u drugom polugodištu. Do sada smo predstavili mnogo projekata od kojih je ,,Teslin transformator” najveći izazov, ne samo za članove sekcije, nego  i za sve fizičare”, izjavio je Aleksandar Vujičić.

Izradi projekta  je prisustvovao i direktor škole, Milenko Živanić, koji je pohvalio učenike i profesora zbog dosadašnjih projekata.

Suzana Stojković, I2 gimn.