Nemanja Vučenović, učenik generacije, uspješni košarkaš i najbolji mladi sportista

Nemanja Vučenović je učenik I razreda gimnazije u našoj školi. Osnovnu školu ,, Jovan Jovanović Zmaj“ završio je u Srpcu odličnim uspjehom te tako ponio titulu učenika generacije. Pored školskih aktivnosti, Nemanja se aktivno bavi košarkom, a u februaru ove godine je proglašen za najboljeg mladog sportistu do 18 godina za 2022. godinu. U aprilu je sa KK ,, Igokea“ osvojio zlatnu medalju u juniorskoj košarkaškoj Ligi šampiona u Bursi, u Turskoj. Sa Nemanjom smo obavili zanimljiv razgovor, kroz koji smo saznali više o njegovim uspjesima i interesovanjima, te o utiscima u našoj školi.

 1. Po čemu ćeš pamtiti osnovnu školu?

Osnovnu školu ću da pamtim po lijepim trenucima. Pamtiću je po prijateljstvima, doživljajima i anegdotama. Nastavnici će mi takođe ostati u veoma lijepom sjećanju.

 2. Da li si u osnovnoj školi učestvovao na takmičenjima?

Učestvovao sam na takmičenjima iz fizike, istorije, matematike i informatike. Na školskom takmičenju iz matemtike osvojio sam 2. mjesto, a iz informatike 3. mjesto.  Na  opštinskim takmičenjima iz fizike osvojio sam 1. i 2. mjesto, a iz istorije 3. mjesto.

 3. Kako si se prilagodio u novoj školi?

U novoj školi sam se veoma dobro adaptirao. Naravno, drugačije je nego u osnovnoj školi, ali već nakon prve sedmice sve je bilo prilično dobro.

 4. Da li si razmišljao o daljem školovanju?

Što se planova za dalje školovanje tiče, nisam još mnogo o tome razmišljao. Ali jedna od opcija će vjerovatno biti programiranje.

 5. Kako provodiš svoj dan?

Nakon što dođem iz škole pripremam se za svoj prvi trening koji mi traje do 16h. U pauzi između dva treninga odmaram se i učim, a u 20h odlazim na drugi trening koji traje tri sata.

 6. Možeš li nam reći više o svojim uspjesima u svijetu košarke?

Od 2019. godine sam član KK ,,Student Igokea” i kapiten sam pionirske selekcije KK ,,Igokea”. Nastupao sam za  Košarkašku reprezentaciju Republike Srpske. Pozvan sam na kamp Reprezentacije Republike Srbije, što sam rado prihvatio i deset dana sa četrdeset najboljih selektovanih igrača iz Republike Srpske i Republike Srbije stekao bogato iskustvo, kako na sportskom, tako i na životnom planu.  Kao klub smo osvojili mnoge nagrade i priznanja.

7. Kakvi su tvoji utisci nakon proglašenja za najboljeg mladog sportistu do 18 godina?

Veoma sam ponosan i zadovoljan. Ovakav uspjeh i priznanje svakako će mi biti podstrek da nastavim da se trudim i postižem što bolje rezultate u svijetu košarke.  Ovo priznanje je dokaz da se trud i zalaganje cijeni.

8. Imaš li još neki hobi pored košarke?

Pored košarke u slobodno vrijeme volim da igram šah. Veliku ljubav imam i prema engleskom jeziku. Završio sam kurs OXFORD do nivoa B2.

9. Koji su tvoji trenutni ciljevi?

Trenutno mi je glavni cilj baviti se profesionalno košarkom, ali naravno imam i drugu opciju da nakon srednje škole nastavim svoje školovanje na nekom fakultetu.

10. Kako bi opisao sebe u nekoliko riječi?

Za sebe mogu reći da sam veoma vrijedan, iskren, nesebičan, pošten, ali i tvrdoglav.

Suzana Stojković IV2 gimn.