Naši učenici posjetili 45. „Književne susrete” na Kozari

U periodu od 1.do 16. 9. 2017. godine održani su 45. po redu „ Književni susreti “ na Kozari.
Ovoj manifestaciji je 13.09. prisustvovalo 50 učenika naše škole u pratnji profesorica  Slobodanke Vučinić, Irene Nedimović, Luje Jungić i Lele Bakić. Učenici su se u 9 časova uputili prema Kozari. Po dolasku su prisustvovali poetskom času koji je održan u 12 časova. “Pjesničko podne” na Kozari, i ove godine, počelo je sjećanjem na Skendera Kulenovića. Nakon polaganja vijenaca i epske poeme “Stojanka majka Knežopoljka”, došao je trenutak da ljubitelji pisane riječi pozdrave laureata 45. Susreta.

“Velika je čast i uzbudljiva dužnost odati čast Skenderu Kulenoviću, našem bratu, bratu svih nas, porijeklom iz druge vjere, a iste duše i istih osjećanja”, rekao je književnik iz Srbije Milovan Danojlić.Počašćen je nagradom, ali mu je draže što je došao na Mrakovicu da oda poštu čovjeku koji je opjevao patnje Kozarčana u teškim vremenima.

Domaćin manifestacije je, kao i prethodnih godina bio grad Prijedor. Manifestaciju su organizaciono pomogli i gradovi Banja Luka, te opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kozarska Dubica, Kostajnica i Novi Grad.
Na  Kozari su boravili najpoznatiji srpski pjesnici: Dragan Kolundžija, Ljubivoje Ršumović, Đorđo Sladoje, Mošo Odalović, Ranko Preradović, Aleksandra Čvorović, Dejan Aleksić i Zdravko Miovčić.

Poslije poetskog časa, učenici su iskoristili slobodno vrijeme za obilazak spomenika i okoline. Nakon toga su se u 14 časova uputili prema Srpcu.

Dajana Barašin, III-1 gimn.

Dragana Đukić, IV-1 gimn.