Naši debatanti ostvarili sjajne rezultate na Međuregionalnom takmičenju

Centar za kulturu dijaloga organizovao je Međuregionalno debatno takmičenje u prostorijama banjalučke Gimnazije 2. decembra 2017. godine. Na ovom takmičenju, čija je tema bila „Jednakost za sve“, učestvovalo je 18 ekipa iz 11 gradova, a svaka debata je imala svoju temu.

Naši debatanti, Stefan Žujić, Isidora Brkić i Marko Miljević, debatovali su na dvije teme. U prvoj debati sa temom „Da li je u pitanju diskriminacija ukoliko osiguravajuća društva imaju različite tarife za osiguravanje osoba sa invaliditetom u odnosu na osobe bez invaliditeta?“, pobijedili su gradišku Gimnaziju. U drugoj debati čija je tema bila „Sprječavanje muškarcima korištenja spreja za samoodbranu je diskriminacija“, poraženi su od trećeplasirane banjalučke Gimnazije sa jednim bodom razlike, a rezultat je bio 34:33.

Ukupan plasman se gledao po broju pobjeda, pa tek onda po bodovima. Debatanti naše škole su imali ukupan plasman peto mjesto pobjeda-poraz sa ukupnim brojem bodova 79 i očekuju  da će proći na Državno takmičenje.

U pojedinačnoj konkurenciji učenik IV1 gimnazije, Stefan Žujić, osvojio je drugo mjesto, gdje mu je za samo jedan bod izmaklo prvo. Povodom ovog uspjeha, Stefan je izjavio:„Veoma sam zadovoljan ekipnim i pojedinačnim plasmanom, te smatram da ako prođemo na Državno debatno takmičenje, možemo da ostvarimo podjednako dobar, ali nadam se i bolji uspjeh.“

Učenik prvog razreda gimnazije, Marko Miljević, takođe je ostvario veliki uspjeh osvojivši jedanaesto mjesto, a Isidora Brkić, učenica trećeg razreda ekonomskih tehničara zauzela je 25. mjesto, od ukupno 54 učenika.

Učenica Isidora Brkić izjavila je: „Bilo mi je to prvo debatno takmičenje na kojem sam bila, tako da sam imala i veliku tremu, koja je srećom ubrzo prošla jer sam imala veliku podršku svoje ekipe i profesora Mladena. Bilo je to jedno lijepo i nezaboravno iskustvo gdje sam upoznala mnogo novih ljudi i drago mi je što sam učestvova na ovoj vrsti takmičenja.“

„Za mene, kao i za našu koleginicu Isidoru, ovo je bilo prvo debatno takmičenje na kojem sam učestvovao, tako da je bilo za očekivati da bude malo  nervoze i treme, ali što se tiče preformansa sa moje strane, mogu reći da sam zadovoljan i da sam dao od sebe maksimum. Naravno, bitno je spomenuti da bez iskustva i vještine kolege Žujića,  ne bismo ostvarili ovakav zavidan rezultat. Zahvaljujući njegovom odličnom vođstvu, te zahvaljujući koordinaciji i pripremi koje smo dobili od profesora Mladena, ostvarili smo zavidan rezultat. Za mene je ovo jedno novo iskustvo  koje mi se iskreno svidjelo i sa uzbuđenjem očekujem daljna takmičenja“, podijelio je svoje utiske član Sekcije, Marko Miljević.

Debatnu sekciju već nekoliko godina uspješno vodi profesor filozofije i sociologije Mladen Ugren. Povodom ovog uspjeha njegovih debatanata profesor Mladen je izjavio:„Zadovoljan sam rezultatima ostvarenim na Medjuregionalnom takmičenju gdje se nastavio kontinuitet odličnih nastupa. Ekipa koja je učestvovala na takmičenju imala je dva nova člana koji se po prvi put susreću sa ovim vidom takmičenja te je stoga ostvareni rezultat mnogostruko značajniji. Kao i do sada, ekipu je predvodio takmičar sa iskustvom, Stefan Žujić, koji je pokazao da se uz zalaganje , rad , marljivost i trud koji svakodnevno pokazuje kako u školskim, tako i vanškolskim aktivnostima stiže do odličnih rezultata, a drugo mjesto na Medjuregionalnom takmičenju u pojedinačnoj konkurenciji je svakako zavidan rezultat. Nastavićemo sa kontinuitetom u radu Sekcije gdje je vidljivo da se odlični rezultati i nastupi postižu samo uz zalaganje i rad svih članova.“

Profesor i učenici su oduševljeni timskim radom koji ih je na kraju i plasirao na Državno debatno takmičenje.

Dragana Đukić, IV1 gimnazije