Naše srednjoškolke na fudbalskom terenu

U posljednjih nekoliko godina fudbal nije samo više muški sport. Dokaz za to je da našoj opštini od 2018. godine postoji Ženski fudbalski klub ,,Sloga“ Srbac. Četiri učenice naše škole su članice ovog kluba. Nešto više o ženama u fudbalu i ljubavi prema ovom sportu smo saznali u razgovoru sa njima.

Tea Novaković, učenica drugog razreda poslovno-informatičkih tehničara, fudbalom se bavi od samog osnivanja ŽFK „Sloga“, od 2018. godine. Da se bavi ovim sportom motivisala ju je porodica koja se generacijama bavi fudbalom. Tea igra na poziciji desnog krila. Utakmica koju je posebno izdvojila je bila protiv ŽFK „Sloga“ iz Doboja za drugo mjesto gdje je srbačka ,,Sloga“ odnijela pobjedu rezultatom 4:1. Njen fudbalski uzor odmalena je njen čiča Zoran Novaković, koji je takođe igrao fudbal u poznatim klubovima. Smatra da predrasuda o ženskom fudbalu zbog njegove sve veće popularnosti ima dosta manje nego ranije. Nema konkretnijih planova u fudbalskoj karijeri, ali ima u sudijskoj. Mladima poručuje da se što više bave sportom i onim što vole.

Andrea Ignjatić, učenica prvog razreda carinskih tehničara, fudbal aktivno trenira od 2021. godine. Od malih nogu voljela je igrati fudbal sa dječacima što je bio presudan faktor da se počne baviti fudbalom. Trenutno igra na poziciji štopera. Jedna od njenih omiljenih utakmica je bila protiv ŽFK „Sloga“ iz Prijedora, gdje je „Sloga“ iz Srpca odnijela pobjedu na domaćem terenu, rezultatom 3:1. Kao svog fudbalskog uzora istakla je špansku fudbalerku Aleksiju Puteljas. Andrea kaže da predrasude postoje, ali kako se u Srpcu razvio ženski fudbal, predrasuda je sve manje i manje. Konkretnih planova za budućnost nema, ali želja joj je da zaigra u većoj ligi. Mladima poručuje da se bave sportom i da se ne boje pokušati nešto što žele.

Marija Knežević, učenica prvog razreda gimnazije, fudbalom se bavi cijeli život, ali u ŽFK „Sloga“ trenira od 2019. godine. Od kada zna za sebe, zna i za fudbal. Igra poziciju desnog beka i zadnjeg veznog. Takođe, od 2023. godine član je WU15 reprezentacije BiH. Marija je izjavila da svaku utakmicu pamti po nečemu drugačijem, ali baš kao i Andrea, pamti utakmicu protiv „Sloge“ iz Prijedora. Njen idol iz djetinjstva je Kristijano Ronaldo, a omiljeni igrač joj je Đenaro Gatuzo. Smatra da je svaka ženska osoba koja igra fudbal doživjela neke predrasude, neki više, a neki manje. Trenutno trenira fudbal zato što je čini srećnom, a smatra da će uspjeh doći kasnije. Mladima poručuje da se fokusiraju na sebe, a ne na mišljenja drugih.

Nikolina Vučenović, učenica prvog razreda carinskih tehničara, trenira fudbal nešto više od godinu dana. Oduvijek je voljela gledati utakmice, ali ju je bilo strah početi trenirati jer nije bila uključena u svijet sporta.  Njena pozicija u timu je bek. Omiljena utakmica joj je bila protiv ŽFK „Sloga“ Prijedor, isto kao i Andrei i Mariji. Nikolinin fudbalskin uzor je Kristijano Ronaldo. S obzirom na to da je kratko vrijeme u fudbalu još nije nailazila na predrasude. Planove za budućnost nema, jer se više fokusira na sadašnjost. Mladima poručuje da se bave sportom i onim što vole.

                                                                                                                                               Tatjana Smiljanić IIIct

                                                                                                                                                Anđela Knežević Igimn.