Naša škola se uspješno predstavila na Sajmu zanimanja u Banjoj Luci

Ministarstvo prosvjete i kulture organizovalo je, po prvi put, Sajam zanimanja 20. maja 2016.godine.  Sajam je održan u JU Sportski centar „Borik“ u Banjoj Luci, a učesnici su bile srednje škole iz banjalučke, prijedorske i dobojske regije, uključujući našu školu. Sajam je otvoren u 8.00, a zatvoren je u 20.00 časova i u navedenom vremenu su predstavljene pojedine struke i zanimanja.

Učenici prvog razreda mašinskih tehničara naše škole Aleksandar Vulin, Stefan Vukajlović, Nikola Cetić  i Sergej Mačković, predvođeni predmetnim profesorom Miroslavom Stojkovićem i direktorom Milenkom  Živanićem, predstavljali su na svome štandu zanimanje MAŠINSKI TEHNIČAR ZA KOMPJUTERSKO KONSTRUISANJE.

Naši učenici su u sklopu svoga zanimanja predstavljali crtanje u AutoCAD-u, što su zainterosavni mogli isprobati na licu mjesta. Pripremljena je i prezentacija, putem koje je u nekoliko slajdova predstavljena škola, a zatim i samo zanimanje i učenički radovi.

Ovo je prvi put da je organizovan ovakav sajam na kome su učenici završnih razreda osnovne škole po unaprijed utvrđenoj satnici obilazili štandove na kojima su predstavljene različite struke i zanimanja.

„Prvi sajam zanimanja smo organizovali sa ciljem da učenicima predstavimo  prvenstveno ona zanimanja koja su potrebna našim privrednicima“, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević otvarajući Sajam zanimanja.

On je naglasio da se želje privrednika i učenika, odnosno njihovih roditelja ne poklapaju uvijek i zbog toga je Ministarstvo organizovalo ovakav  sajam da bi učenicima pokazali šta se u određenom zanimanju radi. Jedan od ciljeva je bio i taj da se pomogne učenicima da prepoznaju svoje potencijale, sklonosti i mogućnost zapošljavanja, radi izbora budućeg zanimanja.

Privrednici su prihvatili inicijativu Ministarstva prosvjete i kulture pa su organizatori Sajma zanimanja Republike Srpske Republička organizacija za razvoj malih  i srednjih preduzeća i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Prezentaciju zanimanja možete pogledati OVDJE.