Narodna biblioteka nagradila najbolje srednjoškolce

Učenici Centra srednjih škola „Petar Kočić“ Srbac,  Ii III2 gimnazije ugošćeni su 31.1.  i 4.2. 2020. godine od strane Narodne biblioteke u Srpcu. Povod tome je bila činjenica da su od početka školske 2019/20. godine napravili najmanji broj izostanaka i ostvarili najbolji uspjeh. Narodna biblioteka je učenike takođe iznenadila besplatnom članarinom. Zajedno sa svojim razrednim starješinama, profesoricama  Lujom Jungić i Bojanom Ćirić Miladinović, proveli su jedan školski čas u razgovoru sa bibliotekarima, kao i u obilasku samih prostorija biblioteke. Tamo su upućeni u sve tajne rada biblioteke i u značaj čitanja.  

„Saradnja između biblioteka u Republici Srpskoj je veoma dobra i jako bitna za vas, jer ako  na primjer dođete kod nas i tražite neku knjigu i mi je nemamo, ali je ima Narodna biblioteka Banja Luka, vi možete po cijeni vaše članarine u Srpcu da pozajmite knjigu iz Narodne biblioteke Banja Luka“,  kažu bibliotekari Branka Sančanin i Karolina Stanišljević. One takođe poručuju da je jako tužno kada neko ne može izgovoriti jednu rečenicu bez upotrebe hiljadu poštapalica i da je živa riječ neophodna. 

,,Morate voditi računa da ćete vi ljudima biti prepoznatljivi i interesantniji i da ćete imati jedan zabavan status u društvu ako se lijepo i pravilno izražavate, ako odmjeravate svaku izrečenu riječ. Ne možete to bez čitanja. Nijedan programski jezik, nijedan računar ne može da vam pruži toliki izvor riječi, izraza, fraza, koliko može da vam pruži jedna knjiga“, naglasila je Branka Sančanin.

Profesorica Luja Jungić nije krila svoje zadovoljstvo i ponos na razred s kojim joj je ovo tek prva godina rada i druženja: „Zadovoljna sam i zahvalna školi i biblioteci što su moj razred nagradili za njihovu disciplinu i rad. Po meni najmanji broj izostanaka nije mala stvar. Oni su se pokazali kao jedno ozbiljno odjeljenje.  Imaju ambicije za dalje, odgovorni su, savjesni, ozbiljni i vjerujem da će takvi i ostati, a nadam se da će biti još bolji. Što je najbitnije, od samog početka su pokazali da su složni, uprkos tome što nisu svi zajedno išli u osnovnu školu“, kaže profesorica Luja.

Jedna od učenica iz nagrađenih odjeljenja, Tamara Petković, rekla je da je srećna što je baš njeno odjeljenje dobilo ovu nagradu i priliku da obogati svoj jezički fond, te da se upozna sa svim onim sa čime naša biblioteka raspolaže.

                                                                                                                                      Višnja Sančanin, I1 gimnazije