Nagrađeni ekonomisti posjetili Banju Luku

Dana 13. marta 2017. godine, 23 učenika prvog razreda ekonomskih tehničara, u pratnji sa odjeljenjskim starješinom profesoricom Brankom Keser posjetili su Banju Luku. Povod za posjetu bila je nagrada koju su učenici osvojili kao najbolje odjeljenje u školi u prvom polugodištu. Kriterijumi za izbor najboljeg odjeljenja bili su: prosječna ocjena, opravdani i neopravdani izostanci, učešće učenika u vannastavnim aktivnostima, vladanje, procenat prolaznosti odjeljenja, učešće odjeljenja u akcijama i napomene u dnevniku. Poslije trećeg časa, u 10:30 časova, učenici su se uputili prema Banjoj Luci, a u 12 časova posjetili su Muzej Republike Srpske. U Muzeju RS su pogledali sljedeće izložbe: stalnu izložbenu postavku “Od praistorije do savremenog doba”, multimedijalnu izložbu „Jasenovac“ , izložbu „Ribe, vodozemci i gmizavci naših krajeva“, etnološku i etnografsku izložbu. Kustos Muzeja RS učenicima je poželio dobrodošlicu, te ih upoznao sa zanimljivim činjenicama o njegovom nastanku i namjeni.

Nakon posjete Muzeja RS, učenici su se uputili ka tvrđavi „Kastel“, najstarijem istorijskom spomeniku u Banjoj Luci, koju su sa interesovanjem razgledali. Slobodno vrijeme do 17 časova učenici su iskoristili za šetanje i razgledanje centra grada.

Od 17 do 19:30 časova učenici su imali priliku pogledati najnovije filmsko ostvarenje Emira Kusturice, „Na mliječnom putu“. Glavne uloge u ovom filmu pripale su Moniki Beluči, Slobodi Mićalović i Emiru Kusturici. Sam narativ filma sastoji se iz tri dijela, u kojima se prikazuju tri dijela života jednoga čovjeka: vrijeme u kojem je srećni mljekadzija u toku rata, zatim njegovi rizični podvizi i romansa sa ženom koju voli, te njegov kasniji monaški život, kada se prisjeća burne prošlosti.

Učenici su oduševljeni nagradom i izjavili su da će se potruditi da i u drugom polugodištu zadrže, čak i poboljšaju ovakve rezultate u uspjehu i vladanju, te na taj način uđu u uži izbor za najbolje odjeljenje u školi.

Po završetku filma, učenici su se uputili ka Srpcu, gdje su bezbjedno stigli.

 

Andrea Ivanović III1

Andrea Ivanovic, I1 gimn.

Dragana Đukić, III1

za-novinarsku