Mladi hemičari učestvovali u izradi sapuna

Dana 13.03.2019.god. članovi Sekcije za hemiju naše škole učestvovali su u radionici na kojoj su se izrađivali  sapuni od kozijeg mlijeka. Radionica se odvijala u prostorijama UG ,, C. E. Z. A. R.” , a vođa je bio Nebojša Vučenović, koji je i organizator izrade sapuna.

Ovo je bio drugi put da učenici učestvuju u ovakvoj radionici, a da to rade sa zadovoljstvom, rekao nam je i Nemanja Kralj, učenik II1 g :

 ,, Učestvovali smo u ovakvoj radionici i prošle godine i tada nam je bilo zanimljivo. Kada smo pozvani i ove godine bilo nam je veoma drago i sa zadovoljstvom smo se odazvali. Radionica je veoma zanimljiva i edukativna, te se nadam da će nam ovo postati tradicija.”

Sekciju za hemiju vodi profesorica hemije Slađana Račić – Malbašić, koja je veoma zadovoljna pokazanim interesovanjem za izradu sapuna, kao i učenicima koji su se pokazali kao vrijedni i odgovorni.

,,Učenici su ponovo imali priliku da posmatraju proces saponifikacije. Saponifikacija je proces kojim se proizvodi sapun, obično od masti i baza. U tradicijskom procesu u jednom koraku, trigliceridi se tretiraju jakom bazom (npr. NaOH), što ubrzava prekid esterskih veza i oslobađa soli masnih kiselina i glicerol.Veoma sam zadovoljna tokom radionice i nadam se da ćemo u budućnosti realizovati još ovakvih radionica”, izjavila je profesorica Slađana Račić – Malbašić.

 

   Dejana Smiljanić, II1 g