„Mladi fizičari“ održali prezentaciju iz oblasti akustike

Članovi sekcije „Mladi fizičari“, na čelu sa profesorom Sašom Babićem, u petak, 21.12. 2018, održali su prezentaciju iz oblasti akustike. Učenici su praktično predstavili uticaj zvučnih talasa na čestice soli i stiropora.

Prvi dio projekta je bila Kundtova cijev, čiji je teorijski dio objasnila učenica Violeta Marković, dok su učenici Zlatko Grgec, Siniša Novaković i David Trivunić praktično predstavili kako u prirodi izgledaju stojeći talasi. Aparatura potrebna za izvođenje ovog eksperimenta se sastoji iz jedne staklene cijevi, generatora frekvencije, pojačala, zvučnika i usitnjenog stiropora.

Sam proces nam je ukratko objasnio David Trivunić: „Prvo se treba postaviti pojačalo koje se povezuje sa zvučnikom koji emituje zvučne talase u raznim frekvencijama. Time oni pobuđuju sitne komade stiropora koji se nalaze u staklenoj cijevi, obrazujući trbuhe na tačkama maksimalnog pojačanja amplitude.“

Drugi dio projekta jeste Kladijeva plata. Ovaj put je teorijski dio objasnila učenica Jovana Glumac, a projekat su praktično izveli učenici Branko Aničić, David Dević i Nedeljko-Jefto Popadić. Pribor korišten ovom prilikom je generator frekvencije, pojačalo, zvučnik, limena plata i so.

„Prvo treba postaviti platu sastavljenu sa zvučnikom, zatim se ona povezuje sa pojačalom koje je već unaprijed povezano sa generatorom frekvencije. Kada se podesi željenja frekvencija, plata se pospe sa soli ili nekim drugim sitnim česticama, prilikom čega možemo uočiti razne oblike koje so formira oscilovanjem na plati. Jedna zanimljiva frekvenija jeste 35.7 Hz prilikom koje se postiže rezonancija i plata počinje snažno oscilovati i time rasipati so“, objasnio je učenik David Dević.

Učenici su ovaj projekat, dio po dio, pripremali od početka ovog polugodišta, a samom realizacijom projekta zadovoljan je i profesor koji je kao mentor radio zajedno sa učenicima.

„Veoma sam zadovoljan trudom i zalaganjem članova ove sekcije. Svoje zadatke su sjajno odradili i znanje koje su stekli su odlično prenijeli na učenike koji su prisustvovali prezentaciji. Žao mi je što je odziv učenika bio slab, ali krajem narednog polugodišta ćemo svakako organizovati još jednu prezentaciju koju će učenici samostalno odraditi, uz moju pomoć, naravno, ali će to ipak biti realizacija nekih njihovih ideja“, izjavio je profesor Saša Babić.

Dajana Barašin IV1 gimn. 
Andrea Ivanović IV1 gimn.