U završnoj fazi razvoja inovativna aplikacija “Skoolio”

Učenici naše škole Momčilo Milijašević i Milan Živanić poslije nekoliko mjeseci planiranja i rada uspješno privode završnoj fazi projekat pod nazivom „Skoolio“.

„Skoolio“ je aplikacija koja ima za cilj da učenicima omogući učenje na lakši i zanimljiviji način. Ova aplikacija sadrži lekcije iz nastavnih predmeta u audio zapisu što u velikoj mjeri skraćuje vrijeme učenja, a čini ga i znatno zanimljivijim. Ona, pored lekcija, sadrži i eksperimente i vježbe za određene nastavne predmete, kvizove i mini testove provjere znanja, te ilustracije koje prikazuju sadržaj koji se trenutno sluša. Sve ove raspoložive opcije činit će proces sticanja novih znanja lakšim i zanimljivijim.

„Kao najlogičnije rješenje, iz mnogo razloga, smatram da bi umnogome bilo podsticajnije i stimulativnije za nas učenike usvajanje nastavnih sadržaja i iz audio knjiga koje bi bile dostupne na mobilnim telefonima i desktop računarima. Nezavisno od uređaja koji se koristi, pristup aplikaciji Skoolio bi bio neprekido omogućen. Skoolio je osmišljen tako da sadržaj za učenje bude dostupan u bilo koje vrijeme i bilo kada. To znači da se može poslušati lekcija (nastavni sadržaj) obrađivan tokom dana na nastavi nezavisno od mjesta gdje se nalazimo, u autobusu, na putu prema školi, treningu itd“, izjavio je Momčilo.

Osnivači aplikacije takođe smatraju da su trenutni udžbenici za školu prilično nezanimljivi i monotoni jer su ispunjeni velikom količinom teksta, a zanimljive činjenice su u manje istaknute, te je samim tim dobijeno znanje često nepovezano i obično nestaje kroz nekoliko dana, naime svodi se na reproduktivno nasuprot funkcionalnom koje bi se ovom aplikacijom sticalo. Da bi još više olakšali učenje, aplikacija Skoolio između ostalog ima mogućnost da isiječe i sačuva dio audio klipa koji se može ponovo preslušati po želji.

Cilj Skoolio aplikacije je da u budućnosti učini proces učenja brzim, efikasnim i zabavnim, te da u potpunosti zamijeni mehaničko učenje (učenje napamet). Učenici takođe planiraju da u narednom periodu dodatno razviju ovu aplikaciju, te da u nju uključe niz interaktivnih videa koji će pomoći u razvijanju brzog pamćenja (Major System, Leitner System, Method of Loci, Feynman Technique i sl.).

Svako ko bi volio da ima rani pristup aplikaciji, odnosno da može istu skinuti i početi je koristiti odmah po kompletnom završetku prve verzije, moći će to uraditi tako što će se prijaviti za prvu verziju na linku:

www.getskoolio.me — link za stranicu za prijavljivanje.

Novinarska sekcija