Maturska ekskurzija – Italija, Španija i Francuska

Maturska ekskurzija ovogodišnjih vicematuranata izvedena je od 11.6. do 19.6. 2023. godine. Na ekskurziju su išli učenici trećeg razreda gimnazije, trećeg razreda ekonomskih/bankarskih tehničara, trećeg razreda tehničara cnc tehnologija i drugog razreda frizera, u pratnji odjeljenjskih starješina: Mare Cvijanović-Delević, Maje Karan Puškar i Ljubiše Popovića.

Cilj ekskurzije bio je obilazak Italije, Francuske i Španije i upoznavanje kultura i običaja ovih zemalja. Vicematuranti su posjetili Trst, Veneciju, Veronu, Barselonu, Nicu, Kan, Kneževinu Monako, te Monte Karlo. Bili su smješteni u Lido di Jesolu i Ljoret de Maru, tako da su posjetili deset gradova.

Učenici su krenuli iz Srpca u 02:30 časova, a već oko 12:00 časova su preko Hrvatske i Slovenije došli u mjesto Punta Sabione odakle su brodom krenuli u Veneciju i razgledali njene znamenitosti.

U popodnevnim časovima stiglu su u Lido di Jesolo gdje su bili smješteni.

Na putu do Španije učenici su posjetili Veronu i razgledali njene znamenitosti, a zatim su nakon duže vožnje stigli u Kan, te na kraju u špansko ljetovalište Ljoret de Mar gdje su proveli sljedeća četiri dana, uživajući u različitim sadržajima i slobodnom vremenu.

Prvi dan u Španiji je služio za odmor đacima nakon dužeg putovanja, a već narednog dana su učenici posjetili muzej Salvadora Dalija u mjestu Figueras. U povratku je posjećena vinarija gdje su učenici mogli probati poznata španska vina. Naredni dan je bio rezervisan za razgledanje Barselone i njenih znamenitosti, a naveče je za učenike priređeno špansko veče gdje su imali priliku da vide poznati španski flamenko. Nakon Španije, putovanje je dalje nastavljeno kroz razgledanje Nice, Monaka i Monte Karla. Posljednji dan maturske ekskurzije učenici su ponovo proveli u Lido de Jesolu i vrijeme iskoristili za obilazak grada, sunčanje, kupanje i šetnju.

Dana 19.6.2023. učenici su napustili ovo italijansko mjesto, u povratku obišli Trst, te bezbjedno stigli u Srbac u večernjim satima.

,,Ovo je ekskurzija koja obuhvata mnogo država i znamenitosti i samim tim je veoma zahtjevna. Bez obzira na to, prošla je u veoma dobrom raspoloženju. Bilo je dovoljno vremena i za obilaske, ali i za slobodno vrijeme za predah i odmor. Mislim da su đaci zadovoljni, iako zbog određenih ograničenja nismo uspjeli da posjetimo neke znamenitosti, poput stadiona ,,Kamp Nou“ (zbog renoviranja) i magične fontane u Barseloni (zbog ogromne suše koja je zahvatila ovaj grad).  Ovo je drugi put da posjećujem ove destinacije i uvijek se može naučiti nešto novo i zanimljivo“, izjavio je profesor Ljubiša Popović, odjeljenjski starješina trećeg razreda tehničara cnc tehnologija i vođa puta.

                                                                                                                                                                                                                                                                                Novinarska sekcija