Maturska ekskurzija

U periodu od 2.9. do 10.9. 2022. godine izvedena je maturska ekskurzija ovogodišnjih maturanata. Oko 60 učenika IV1 gimn., IV2 gimn., IVebt,  i IIIug sa razrednim starješinama Lujom Jungić, Svetlanom Milošević, Borom Mihajlovićem i Majom Mojević obišlo je mnogo istorijskih i kulturnih znamenitosti Grčke.

Učenici su bili smješteni u Paraliji i Lutrakiju, a pored tih gradova posjetili su Atinu, Solun, Epidaurus, Nafplion i Mikenu. Učenici su zadivljeni posjetama manastirskoj oblasti Meteora, spomenicima i građevinama Akropolja, Olimpijskom stadionu u Atini, Apolonovom hramu u Delfima, pozorištu u Epidaurusu i crkvi Svetog Dimitrija u Solunu.

Posebnu emociju i utisak na naše učenike ostavila je posjeta srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku.

Slobodno vrijeme u Paraliji učenici su iskoristili u aktivnostima kao što su: druženje, kupanje, šetnja i razgledanje grada.

,,Veoma mi je drago što smo otišli na matursku ekskurziju, jer smo prva generacija koja je imala priliku da otputuje nakon pauze uzrokovane  virusom korona.  Na ekskurziji mi je bilo zaista prelijepo, imali smo veoma raznovrstan i ispunjen program obilazaka.  Slobodno vrijeme smo iskoristili u druženju i odmaranju, a ekskurziju ću zaista pamtiti kao jedan prelijep dio svoga školovanja“, izjavila je Irina Kljajčin, učenica  IV razreda bankarskih tehničara.

Svoje utiske sa ekskurzije rekla nam je i Tamara Majstorović, učenica IV2 razreda gimnazije.

,,Kao glas učenika koji su išli na ekskurziju, željela bih da kažem da je ovo jedno od najljepših i najposebnijih iskustava koje jedan učenik može doživjeti. Mi smo ove godine posjetili Grčku, kolijevku istorije i prošlosti. Kao najzanimljivije mjesto izdvojila bih Akropolj, a mislim da je i na ostale učenike ostavio velik uticaj. Što se emotivne strane tiče, tu bih izdvojila Zejtinlik, kao i djeda Đorđa. Velika je čast bila samo vidjeti ga. Nažalost, vrijeme je prolazilo veoma brzo, jer sve što je lijepo kratko traje. Svaki dan bio je ispunjen zabavom i druženjem među učenicima.  Za kraj, posebnu zahvalnost bih uputila profesorima koji su vodili generacije ove godine, jer su nas zaista ispoštovali.  Oko svakog detalja smo se dogovarali i cijela ekskurzija je protekla dobro, na obostrano zadovoljstvo. Naravno, ne smijemo izostaviti ni članove agencije, koji su se zaista potrudili da nam dočaraju istoriju i značaj znamenitosti koje smo vidjeli u Grčkoj”, izjavila je Tamara.

Suzana Stojković, IV2 gimn.