Maturska ekskurzija

Maturska ekskurzija ovogodišnjih vicematuranata, njih 48, izvedena je od 21.05 do 29.05.2016. godine. Cilj je bio obilazak Italije, Francuske i Španije.

Vicematuranti su posjetili Trst, Veneciju, Veronu, Barselonu, Nicu, Kan, kneževinu Monako, te Monte Karlo. Bili su smješteni u Lido di Jesolu i Ljoret de Maru, tako da su posjetili deset gradova.

Učenici su krenuli u 03:30 časova iz Srpca, a već u 13 časova su preko Hrvatske i Slovenije došli u mjesto Punta Sabione odakle su brodom krenuli za Veneciju. U popodnevnim časovima stigli su u Lido di Jesolo gdje su bili smješteni. Zatim su na putu do Španije posjetili Veronu gdje su mogli da vide zanimljive znamenitosti: Arenu, Trg Sinjorija sa Danteovom statuom, te Julijinu kuću. U jutarnjim časovima učenici su stigli u Ljoret de Mar gdje su sljedeća četiri dana proveli uživajući u slobodnom vremenu i obilasku gradova, te obilasku čuvene vinarije gdje su imali priliku da probaju najbolja španska vina. Učenici su takođe imali priliku da posjete Flamenko bar u Kataloniji „La Siesta“. Jedan od dana bio je predviđen za razgledanje Barselone, sedmi dan učenici su proveli u Francuskoj i usput posjetili muzej Salvadora Dalija u mjestu Figueras. Putovanje su nastavili noćnom vožnjom do Lido di Jesola. Taj posljednji dan maturske ekskurzije učenici su iskoristili za obilazak grada, sunčanje, kupanje. Ovo italijansko mjesto su napustili 31.05.2016. godine te otošli za RS. Vožnja se nasatvila te su učenici u Srbac stigli u večernjim satima. Ovogodišnja maturska ekskurzija je izvedena bez ijednog incidenta, a origanizovanost i disciplinu su hvalili svi domaćini.