Maturanti prisustvovali Danu otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci

Manifestacija “Dan otvorenih vrata Univerziteta” održana je  u Banjoj Luci 18.4.2018. godine i sastavni je dio ”Dana studenata” koji traju od 15. do 26. 4. 2018. godine, a riječ je o jednom od najvećih studentskih projekata u Republici Srpskoj u ovoj godini. Manifestaciji su prisustvovali i maturante naše škole uz pratnju profesora engleskog jezika Ljubiše Popovića i profesorice istorije Silvane Novaković. Učenici četvrtih razreda gimnazije, ekonomske i turističke škole uputili su se prema univerzitetsko-sportskoj dvorani – Kampusu Banje Luke oko 10 časova.
Učenicima se prvo obratio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Dane Malešević, koji je poručio budućim studentima da pažljivo izaberu buduće zanimanje i faklultet koji će pohađati. ”Preporučio bih da više obrate pažnju na tehničke faklutete kao što je Elektrotehnički, Mašinski ili Građevinski jer su to fakulteti koji daju mogućnosti da lakše dođu do zaposlenja”, rekao je ministar Malešević. Zatim se maturantima obratio rektor Univerziteta prof. dr Radoslav Gajanin naglasivši da je ova vodeća i najstarija visokoškolska ustanova u RS za 42 godine postojanja obrazovala stručnjake izgotovo svih oblasti, te da ga trenutno pohađa oko 20 hiljada studenata iz svih krajeva Republike Srpske. Istakao je statističke odlike Univerziteta i sve mogućnosti, ponude i prednosti koje su pružene studentima. Budućim studentima dobrodošlicu i uspjeh u školovanju poželio je i Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke. On je istakao da Banja Luka živi na energiji mladih i da je srećna što ima Univerzitet i mnogobrojne srednje škole, te da  ovakvim i sličnim aktivnostima želi privući i one koji se razmišljaju da li da svoje školovanje nastave baš u ovom gradu.
Pristunim se obratio i Branko Trninić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci. ”Univerzitet u Banjo jLuci je najkvalitetnije mjesto za sticanje primjenjivog znanja sa najdužom tradicijom i Grad Banja Luka najbolje je mjesto za studentskiživot. Mogu samo da poručim maturantima i budućimkolegama da ovdje na UNIBL dobijaju mogućnost da iskoriste svoj potencijal i postanu najvažniji resurs RS, a to su mladi i obrazovani stručnjaci”, poruka je Trninića.
Nakon obraćanja zvaničnika Banje Luke učenici su se uputili ka pripremljenim štandovima fakulteta po ličnom izboru gdje su se zadržali do 18 časova. Cilj posjete je bio da učenici lakše odaberu fakultet koji će upisati. Maturanti su imali priliku da se bolje upoznaju sa studijskim programima, uslovima studiranja, profesorima, načinu upisa, te sa sadržajima koje fakulteti nude.

“Smatram da je organizacija Dana otvorenih vrata  Univerziteta dobro isplanirana. Naši maturanti su bili u mogućnosti da vide ponudu Univerziteta u Banjoj Luci. Posebno mi je drago što su interesovanja naših učenika raznovrsna, jer su pokazali interesovanja kako i za tehničke, tako i za društvene, humanističke i prirodne nauke”, izjavio je professor engleskog jezika Ljubiša Popović.
Uspješnost posjete fakultetima potvrdio je i učenik IV1 gimnazije Ognjen Krčmar koji je rekao: ” U 11 časova smo došli u fiskulturnu salu Kampusa. Smjestili smo se na tribune čekajući da počne manifestacija. Čekali smo do 12:30 časovakada je počela manifestacija gdje su nam ukratko objasnili čime raspolaže Univerzitetski centar Banja Luka. Nakon toga smo otišli na fakultete koji su nas zanimali. U mom slučaju to je bila medicina. Tamo smo lijepo primljeni i prezentovali su nam o mogućnostima fakulteta, smjerovima i uopšte kako se odvijaju predavanja. Ono što se meni nikako nije dopalo je činjenica da je fakultet uveo određene nove smjerove za koje nis mogli dati više informacija kada su ih maturanti pitali. Na kraju su nam objasnili postupak polaganja prijemnog ispita, te smo se nakon toga vratili u Kampus odakle smo krenuli u Srbac“.

Vladana Kragulj, IImtVladana