Mašinski tehničari posjetili firmu ,,Kolektor“

Mašinski tehničari naše škole posjetili su ovog mjeseca pogon firme ,,Kolektor“ u Crnaji.
Pogon je obišlo 27 učenika prvog razreda CNC tehničara, zatim 24 učenika trećeg i 24 učenika četvrtog razreda mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje.
Učenici prvog razreda posjetili su firmu 14.12.2018. godine na petom, šestom  i sedmom času, dok su učenici trećeg i četvrtog razreda posjetu obavili 19. i 20.12.2018. godine na prvom, drugom i trećem času. Svi učenici su imali organizovan i besplatan prevoz, dok su učenici IIImt i IVmt imali doručak nakon obilaska.
Ulaskom u ,,Kolektor” učenici su se prvo upoznali sa  stručnim vodičima  i menadžerom firme, te mašinskim inžinjerima koji su im objašnjavali procese proizvodnje u firmi i odgovarali na sva  postavljena pitanja. Na pitanja im je odgovarao i profesor mašinstva Mirko Tatić, u čijoj pratnji su i došli u ,,Kolektor“. Na početku obilaska učenici su obratili pažnju na izlog proizvoda, tj. na sve proizvode koji se proizvode u ovoj firmi i na pano kojim je prikazan izgled proizvodnje i pogona u sjedištu firme koje se nalazi u Sloveniji, u gradu Idrija. Nakon toga učenici su obišli magacin pri čemu  im je objašnjeno kako se on vodi i organizuje. Objašnjeni su im i pokazani  proizvodni procesi pri kojima se  od polazne sirovine koja je u prahu vrši miješanje komponenata, zatim to odlazi u mašinu koja presa željeni oblik proizvoda, kako se radi na mašini koja vrši termičku obradu tih dijelova (sinterovanje), proces farbanja tih dijelova, kako se vrši magnetisanje izrađenih dijelova, te koje su razlike između namagnetisanih i nenamagnetisanih dijelova. Učenicima je takođe pažnju privukla i mašinska izrada i obrada drugih vrsta dijelova, te vršenje mjerenja i kontrole tih dijelova sa instrumentima visokih tačnosti. Nakon toga obišli su i pogon u kome pretežno rade žene na proizvodnji  transformatora, raznih jezgara, namotaja, čipova, pa čak i antena koje se koriste za praćenje delfina i ostalih životinja. Poslije obilaska učenici su doručkovali, a zatim se vratili u Srbac.
Učenici su zadovolji obilaskom, a učenik IIImt, Marko Topić, rekao je: ,,Lijepo smo dočekani u ,,Kolektoru” i svi procesi koji se tamo odvijaju su nam lijepo objašnjeni. Obišli smo čitav proces proizvodnje transformatora i saznali da preduzeće svoje proizvode prodaje širom svijeta. Veoma je interesantna činjenica da u firmi u hodnicima postoje posebna mjesta za telefoniranje koja radnici koriste“.
Profesor mašinske grupe predmeta, Mirko Tatić, koji je vodio učenike u ove obilaske rekao je: ,,Veoma sam zadovoljan interesom koji su učenici izrazili, njihovim ponašanjem, gostoprimstvom domaćina, te čitavim tokom obilaska. Uskoro ćemo organizovati obilazak i za učenike metalske škole i učenike mašinskih škola koji nisu bili u prilici da prisustvuju nedavnom obilasku“.

Rukovodstvo škole se ovom prilikom zahvaljuje rukovodiocu poslovne jedinice u Crnaji, gospodinu Slavenu Mariću i njegovim saradnicima.

Vladana Kragulj, IIImt