Izborni sistem i biračko pravo u praksi

7Četvrti razred ekonomske škole zajedno sa profesoricom prava Svjetlanom Teslom, predstavio je teoretski dio nastave sa temom „Izborni sistemi i biračko pravo“ u praksi. Razred se podijelio u više grupa koje su činile 5 različitih stranaka i izborna komisija. Stranke su se borile za vlast u školskoj kuhinji. Dana 09. 12. 2015. u skupštinskoj Sali grada Srbac predstavinici stranaka su se potrudili da prikažu svoj broj glasova.

Potom je održano javno glasanje gdje su se u uži krug izbora plasirale 3 stranke. Izbori su održani 10. 12. 2015. u holu škole koji je prilagođen potrebama ove aktivnosti. U praksi je pokazano kako izgleda biračko mjesto zajedno sa izbornom kutijom i kabinom.

Svaka stranka je imala svoje posmatrače.

Kada je glasanje završeno i kada su se prebrojali glasovi, proglašen je pobjednik. Stranka koja je dobila najveći broj glasova je: „Naša mala kuhinjica“. Dobili smo komentar od profesorice Svjetlane Tesle koja kaže: „Svake godine sprovodim ovu radionicu, ali ove godine sam napravila čitavu postavku koja imitira prave izbore. Htjela sam da učenici osjete doživlljaj pravih izbora, te kada dođe vrijeme za glasanje budu odgovorni i informisani birači“.

Predsjednik izborne komisije Momir Adamović je dodao da smatra da će ova aktivnost pomoći svim učenicima jer su punoljetni i imaju pravo da izađu na izbore i sada napokon imaju pravu predstavu kako to sve funkcionipe i izgleda u praksi.

Nataša Medaković IV ET

[Not a valid template]