Istorijski čas za učenike naše škole u Spomen – području Donja Gradina

U srijedu, 5.4.2023. godine, učenici I razreda poslovno – informatičkih tehničra, IV 1 i IV 2 razreda gimnazije sa profesoricom istorije, Svetlanom Milošević posjetili su Spomen – područje Donja Gradina.

Učenike je dočekao kustos koji im je ispričao o istorijskim  dešavanjima vezanim za ovo mjesto, kao i tragičnoj sudbini ogromnog broja stradalih ljudi, žena i djece. Tokom posjete ovog kompleksa, učenici su posjetili i Spomen – muzej Donja Gradina, gdje se nalaze brojne fotografije i pisani dokumenti koji svjedoče o stradanju Srba na ovom stratištu u Drugom svjetskom ratu.

,,Donja Gradina predstavlja simbol stradanja tj. genocida koji je počinjen nad Srbima, Jevrejima, Romima i antifašistima u Drugom svjetskom ratu na prostoru NDH. Širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske se nalaze brojna stratišta  koja svjedoče o njihovom stradanju.  Najmonstruozniji dio genocidne politike je bio onaj koji se odnosio na likvidaciju djece, a samo u Jasenovcu je zvjerski ubijeno preko 20 000 žrtava.

Posjeta učenika Spomen području Donja Gradina ima vaspitni značaj jer ima za cilj da nas uči o stradanju, patnji i strahotama koje su prolazili Srbi, Jevreji i Romi. Posjeta ima za cilj da kod učenika razvije svijest o poštovanju žrtava stradalnika.

U okviru teme ,,Kultura sjećanja i pamćenja” učenici na časovima srpskog jezika i istorije obrađuju sadržaje koji se odnose na stradanja, a potom na kreativan način iskazuju svoj lični doživljaj. Učenik naše škole, Miloš Medić, je na literarnom konkursu ,,Stradanje i sjećanje na nevino stradale žrtve u koncentracionim logorima’’ osvojio nagradu sa pjesmom KOLOSEUM MRTVIH. “Naša je moralna obaveza da njegujemo sjećanje na žrtve. DA SE NIKAD NE ZABORAVI !!!”, izjavila je profesorica Sveetlana Milošević.

Svoje utiske sa istorijskog časa i važnosti izučavanja ovakvih tragičnih dešavanja iz prošlosti prenijela nam je Valentina Vranić, učenica IV2 razreda gimnazije:

,,Istorijski čas u Donjoj Gradini je zaista dobar način da proširimo svoja znanja o tragičnim događajima iz Drugog  svjetskog rata, koji su zadesili stanovništvo ovih prostora. Dolaskom na ovo mjesto, sve one stvari koje smo učili u školi mogli smo zaista da vidimo i doživimo kao i svu tragičnost koju ovo mjesto čuva.  Najveći uticaj na mene je ostavila ,,topola užasa”.  Zajedno sa nama došli su i učenici prvih razreda i mislim da će i za njih ovo biti jedno poučno iskustvo”, izjavila je Valentina.

Kako su učenici prvih razreda doživjeli ozbiljnost ove teme saznali smo od učenice Tee Novaković:

,,Posjeta Spomen – područja Donja Gradina je bila veoma uspješna i od velike važnosti. Saznali smo mnogo novih informacija. Tema je zaista tragična i o nekim stvarima je bilo veoma teško slušati”, izjavila je Tea.

Suzana Stojković, IV2 gimn.