Istorijski čas u Spomen-području Donja Gradina

Dana 01.03.2024.  učenici IV razreda gimnazije, kao i dio učenika III razreda,  imali su priliku da posjete Spomen-područje Donja Gradina uz pratnju profesorice istorije Svetlane Milošević.

Učenike je u spomen-kompleksu dočekao kustos koji im je održao kratak uvod u istorijski čas koji su učenici slušali u toku same posjete. Ispričao im je o stašnim zločinima vršenim na području Donje Gradine i Jasenovca, kao i o tragičnoj sudbini ogromnog broja stradalih. Tokom posjete ovom kompleksu, učenici su posjetili i Spomen – muzej Donja Gradina, gdje se nalaze brojne fotografije i pisani dokumenti koji svjedoče o stradanju Srba na ovom stratištu u Drugom svjetskom ratu.

 ,,Donja Gradina predstavlja simbol stradanja, tj. genocida koji je počinjen nad Srbima, Jevrejima, Romima i antifašistima u Drugom svjetskom ratu na prostoru NDH. Širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske se nalaze brojna stratišta koja svjedoče o njihovom stradanju. Najmonstruozniji dio genocidne politike je bio onaj koji se odnosio na likvidaciju djece, a samo u Jasenovcu je zvjerski ubijeno preko 20 000 žrtava. Naša je moralna obaveza da njegujemo sjećanje na žrtve. DA SE NIKAD NE ZABORAVI !!!”, izjavila je profesorica istorije, Svetlana Milošević.

Posjeta učenika Spomen-području Donja Gradina ima veliki vaspitni značaj jer ima za cilj da nas uči o stradanju, patnji i strahotama kroz  koje su prolazili Srbi, Jevreji i Romi. Pored toga, ima za cilj i razvijanje svijesti kod mladih (posebno učenika) o poštovanju stradalih žrtava.

Svoje utiske sa istorijskog časa i važnosti izučavanja ovakvih tragičnih dešavanja iz prošlosti prenijela nam je  Ljubica Ćirić, učenica IVrazreda gimnazije: ,, Mislim da je ovakva realizacija časa veoma poučna za učenike i da je ovo najbolji način da učenici shvate težinu ovog zločina . Ovaj spomen-kompleks bi trebao biti što posjećeniji kako se ovo nikad ne bi zaboravilo. Na mene je najveći utisak  ostavila ,,Topola užasa“, gdje su vršeni najzloglasniji zločini . Tek kad se priđe ovom spomeniku osjeti se taj užas koji izaziva strah u kostima. Zamisliti vizuelno  strahote koje su se događale u ovako lijepoj prirodi je nestvarno. Takođe je nezamislivo do kojih granica dosežu zločini za koje je sposoban čovjek.”

Novinar: