Intervju sa učenikom generacije, Dejanom Smiljanić

Dejana Smiljanić je učenica IV1 gimnazije naše škole. U protekle četiri godine bila je član brojnih sekcija, uključujući Novinarsku sekciju, te je učestvovala na takmičenjima i literarnim konkursima i ostvarila zapažene rezultate. Za svoj trud i zalaganje tokom školovanja proglašena je učenikom generacije u četvorogodišnjoj školi.

  1. Kako se osjećaš kao učenik generacije?

Trenutno se pripremam za prijemni ispit, tako da još uvijek nisam posve svjesna dešavanja oko sebe. Srećna sam i zadovoljna, ali i motivisana da nastavim dalje sa uspjehom.

2. U osnovnoj školi si takođe bila učenik generacije. Da li si očekivala da dobiješ tu titulu i u srednjoj školi?

Tokom školovanja nisam razmišljala o samoj tituli učenika generacije. Profesori su više puta istaknuli da sam učenik koji uči i trudi se zbog sebe i za sebe. Međutim, lijepo je znati da se trud i rad prepoznaju i nagrađuju.

3. Koji ti je najdraži predmet u školi?

Svaki predmet me zainteresovao na neki način, ali izdvojila bih matematiku kao najdraži predmet jer nas ona uči kako da se suočavamo sa problemima i rješavamo ih.

4. Da li smatraš da je gimnazija bila dobar izbor za tebe?

Gimnazija je odlična podloga, što sam shvatila naročito sada kada se pripremam za prijemni, te smatram da je ona bila i više nego dobar izbor za mene.

5. Možeš li da izdvojiš najdraže takmičenje na kom si učestvovala?

Iako sam učestvovala kao pojedinac na takmičenjima iz matematike i istorije, ekipno takmičenje iz demokratije mi je najdraže jer sam se pripremala zajedno sa drugarima iz razreda i jer smo radili projekat koji je izuzetno važan za našu lokalnu zajednicu. U to takmičenje smo uložili mnogo truda, ali i pokazali da odlično funkcionišemo kao tim.

6. U prvom razredu osvojila si drugo mjesto u Republici pjesmom „Dječak sa neba“. Koje si još rezultate na konkursima ostvarila tokom srednje škole?

Učestvovala sam na konkursima koje je raspisao RPZ, ali i na konkursima nevezanim za školu. Osim drugog mjesta u Republici, moji radovi na temu Jasenovca i Republike Srpske su bili dva puta među pohvaljenim radovima. Učestvovala sam i na konkursu „Da se ne zaboravi“, koji je raspisala Narodna biblioteka iz Srpca i osvojila drugo mjesto, kao i na konkursu SKK „Vihor“ iz Dervente sa temom „Kod kuće ostani, živote odbrani“. Jedan rad mi je uvršten u „Zbornik književnog stvaralaštva mladih Republike Srpske“.

7. Da li planiraš nastaviti sa pisanjem poezije u budućnosti; izdavanjem zbirke ili slično?

Poezija je dio mene i želim je razvijati u budućnosti. Nisam razmišljala o izdavanju zbirke pjesama, ali pronašla sam određene konkurse na kojima planiram učestvovati, tako da  postoji mogućnost. Svoje pjesme čuvam za sebe, ali nadam se da ću biti spremna da ih podijelim sa drugima.

8. Po čemu ćeš pamtiti srednju školu?

Srednju školu ću pamtiti po mnogim životnim lekcijama koje sam naučila; o prijateljstvu, pravednosti, važnosti sticanja znanja. Pamtiću je i po profesorima koji su se trudili da nam prenesu znanje, kako iz svojih predmeta, tako i iz života.

9. Koji je tvoj životni moto i šta bi poručila mladima?

Smatram da je za uspjeh potrebno biti, prije svega, čovjek sa izgrađenim karakterom. Kao što je  Booker T. Washington rekao „Karakter, a ne okolnosti, čini čovjeka.“

Mladima bih poručila da rade na sebi i za sebe i ne očekuju da to neko drugi čini umjesto njih.

10. Koji su tvoji planovi za budućnost, koji fakultet planiraš upisati?

Imam mnogo interesovanja te mi je teško fokusirati se na samo jednu oblast. Nadam se da ću u budućnosti imati vremena za sve što me interesuje.

Planiram da upišem Elektrotehnički fakultet ili neki drugi fakultet koji je vezan za oblast matematike.