Intervju sa učenicom Lenkom Kasagić

Lenka Kasagić je učenica četvrtog razreda ekonomskih tehničara koja je osvajala mnoge nagrade u oblasti plesa, a sada svoje znanje prenosi i na nove plesne generacije u Cezarovoj školi plesa. Započela je sa treninzima još od četvrte godine kada je bila član Plesnog kluba ,,Bonita“ u Srpcu, a nakon toga odlazi u Gradišku u Plesni klub ,,Dance step“ čiji je član bila preko devet godina. Plesnu karijeru je kompletirala u klubu ,, City Jazz“. Više o njoj saznaćete u daljem tekstu.

  • Da li se i dalje baviš plesom ili sada samo svoje znanje prenosiš na nove generacije?

Plesom se za sada ne bavim, a bila sam do skoro član banjalučkog kluba „City Jazz“ gdje sam svoje dugogodišnje plesno iskustvo kompletirala odlazeći na državno takmičenje na Palama, gdje sam osvojila 1. mjesto. Sada svoje znanje prenosim na svoje članove ZUMBE koja se uspješno održava već dvije godine.

  • Koju vrstu plesa podučavaš?

Vrsta plesa koju trenutno vodim jeste zumba. Naime, radi se o posebnoj vrsti plesa koja je namijenjena svim uzrastima, vrsti plesa sa posebnim energičnim koracima, te kombinacijom rumbe, sambe i elementima latinoameričkih plesova u njoj. Podučavam i belly dance, takođe jedan od poznatijih plesova koji vodi porijeklo još od davnih vremena, nastao je u arapskim zemljama, poznatiji kao orijentalni ples.

  • Koliko grupa podučavaš?

Za sada, podučavam dvije grupe zumbe koje su veoma uspješne na nastupima i takmičenjima, i čiji se uspjeh vidi i na društvenim mrežama, te vodim i grupu belly dance-a koja je novopečena u našoj plesnoj sali, te se pojavila kao prava atrakcija od početka ove godine.

  • Kakve si uspjehe ostvarila na takmičenjima?

Što se tiče takmičenja, za sada mogu slobodno da kažem da sam i više nego zadovoljna uspjesima svojih članova jer su osvajali zavidne rezultate na takmičenju u Vitezu i Banjaluci čije su pripreme trajale i po nekoliko mjeseci.

  • Da li se trenutno pripremate za neko takmičenje?

Trenutno su aktuelne nove koreografije koje bi trebale biti realizovane do juna ove godine i prezentovane na takmičenju koje bude zakazano u tom periodu. Još uvijek čekamo obavještenje u kojem bi gradu trebalo da se održi takmičenje.

  • Koje si nagrade osvajala?

Što se tiče mojih ličnih nagrada, trenutno posjedujem preko 45 medalja od kojih je 25 prvih mjesta, te sam sa nepunih 11 godina dobila nagradu za promovisanje opštine Srbac i vrhunske rezultate u plesu. Godine 2017. u Zagrebu osvajam prvo mjesto za solo koreografiju i plasiranje za kosvjetsko prvenstvo u Rimu koje, nažalost, nekoliko godina kasnije nije bilo realizovano, ali je nagrada ostala u srcu i za pamćenje. Što se tiče nagrada koje sam do sada osvojila sa članovima zumbe, to su bile zajedničke nagrade za gostovanje i učešće na humanitarnim koncertima, manifestacijama za odabir sportista godine, ljetnim koncertima, zimskim nastupima i mnogim drugim.

  • Kako se snalaziš u trenerskom poslu?

Trenerski posao je veoma izazovan, ali, u isto vrijeme, i jedan od najljepših poslova koje individualac može da radi. Izazovan je zato što se susrećem sa različitim uzrastima djece i tinejdžera, a najljepši je jer kroz treninge zajedno rastemo, učimo jedni od drugih kako se kroz radost, kondiciju i ples može dosta toga postići i naučiti za dalji život.

  • Kako teče proces pripreme koreografije? Ko osmišlja kostime?

Proces pripreme koreografije teče veoma radosno i postepeno, pripreme za nastupe i takmičenja traju najčešće od 3 do 4 mjeseca, a članovi uče na postepen način korake, držanje tijela, kondicione vježbe i na kraju cijelu koreografiju spojenu u jednu cjelinu. Kostime najčešće osmislim sama uz podršku roditelja djece koji me uvjek ispoštuju za finansijski dio, tj. plaćanje kostima, a samu izradu kostima nam odradi krojačica.

  • Da li se u budućnosti planiraš baviti trenerskim poslom?

Definitivno da. Nadam se da želja za trenerskim poslom i dalje biti prisutna kroz moje školovanje i budućnost, a svakako je to lijep poziv koji bih svakome preporučila jer je prije svega takav posao jedno nezaboravno iskustvo i nadahnuće koje se osjeća poslije svakog treninga.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Tea Novaković Ipit