Intervju sa učenicom generacije iz Ćukala

12Dejana Smiljanić učenica je prvog razreda gimnazije naše škole. Osnovnu školu je pohađala u Ćukalima. Išla je na razna takmičenja, gdje je ostvarila sjajne rezultate,  takođe je bila vukovac te je zbog svog uspjeha zapamćena kao učenik generacije. U slobodno vrijeme se bavi pisanjem.
Dejana ima dvije mlađe sestre, a jedna od njih takođe piše. Zajedno sa roditeljima, sestre su joj velika podrška u svemu.

Željeli smo saznati malo više o Dejani, te smo joj postavili par pitanja vezano za njene uspjehe, organizaciju i planove za dalje obrazovanje.

  1. Kako si se prilagodila novoj školi i novoj sredini? Kakvi su tvoji utisci?

Atmosfera u školi  je dosta dobra. Sviđa mi se način rada profesora i njihov pristup učenicima. Nije mi trebalo mnogo vremena da se prilagodim, jer većinu drugara poznajem od ranije.

  1. Koliko dnevno učiš?

U prosjeku učim 3 sata, a po potrebi i više. Sve zavisi od predmeta i težine gradiva.

  1. Koji su ti najdraži predmeti?

Više me privlače prirodne nauke, ali volim i društvene. Za najdraže predmete mogu izdvojiti matematiku i srpski jezik.

  1. Da li si učestvovala na takmičenjima tokom osnovne škole?

Naravno. Na opštinskom takmičenju iz matematike u osmom razredu sam ostvarila drugo, dok sam u devetom  ostvarila treće mjesto. U osmom razredu sam takođe učestvovala na takmičenju iz fizike, gdje sam na opštinskom takmičenju zauzela četvrto mjesto. Na opštinskom takmičenju iz vjeronauke sam bila druga nakon čega sam učestvovala na republičkom takmičenju.

  1. Imaš li vremena za hobije i slično?

Uvijek odvojim vrijeme za hobije i ono što volim. Pišem pjesme od četvrtog razreda osnovne škole. Sačuvala sam ih oko stotinjak.  Takođe se bavim folklorom, što stvarno volim.

  1. Obzirom da pišeš pjesme, da li si učestvovala na literarnim konkursima?

Učestvovala sam na više njih, ali na dva sam ostvarila bolje rezultate. Na konkursu na temu “Pazi mine” koji je održan na nivou regije ostvarila sam drugo mjesto,  a na temu “Vojska Republike Srpske” koji je održan na nivou Republike ostvarila sam treće mjesto.

  1. Kakvi su tvoji planovi za dalje školovanje?

Iskoristiću vrijeme u gimnaziji da odlučim koji fakultet ću upisati. Trenutno  mislim da će to biti matematika.

  1. Po čemu će ti osnovna škola ostati u sjećanju?

Uvijek sam voljela način rada osnovne škole koju sam pohađala. Pamtiću je po međusobnoj saradnji nastavnika i učenika i po tome što se nikad nisu pravile razlike među učenicima. Na nju će me uvijek podsjećati dvije knjige. Od škole sam dobila “Sabrana djela” Jovana Dučića, a od nastavnice srpskog “Svi romani u jednoj knjizi” Ive Andrića.

  1. Šta te vodi kroz život?

Vodi me želja da istražim koliko daleko mogu stići i da učinim svoje roditelje ponosnima.

  1. Kako bi sebe opisala u nekoliko riječi?

Previše sam samokritična, uporna i iskrena. Voljela bih da me ljudi vole zbog mog karaktera, a ne zbog mojih uspjeha.

Andrea Ivanović, III1 gimnazije

Andrea Ivanović

Dragana Đukić, IV1 gimnazije

za-novinarsku