Intervju sa Dejanom Smiljanić – novinarkom i pjesnikinjom

Dejana Smiljanić je učenica IV1  razreda gimnazije. U toku srednjoškolskog obrazovanja napisala je kao član Novinarske sekcije mnogo tekstova koji su objavljeni  na  sajtu naše škole, učestvovala je na takmičenjima i literarnim konkursima, te osvojila brojne nagrade.  Nedavno je njena pjesma ,,Ispod kamenog cvijeta” pohvaljena na literarnom konkursu ,,Sjećanje na nevino stradale žrtve u koncetracionom logoru Jasenovac – Donja Gradina”. Da bismo saznali više o Dejani, njenoj ljubavi prema pisanju, ali i planovima za budućnost, obavili smo razgovor sa njom.

1.  Od kada se baviš novinarstvom?

U osnovnoj školi sam voljela čitati razne članke, ali sam tek u drugom razredu srednje škole postala član Novinarske sekcije.

2.  O čemu najviše voliš pisati?

Najčešće su to motivi iz prirode, ali i unutrašnji monolozi o pitanjima koja me muče, kao što su npr. smisao života, čovjek u modernom svijetu i slično. Kada je riječ o novinarstvu, volim pisati o uspjesima i talentima svojih vršnjaka.

3.  Možeš li izdvojiti svoj najdraži novinarski tekst?

Teško mi je da izdvojim samo jedan jer mi je svaki, na svoj način drag. Izdvojila bih svoj posljednji tekst i tekst koji sam napisala povodom posjete NSRS.

4.  Koliko dugo se baviš pisanjem? Otkud ljubav prema poeziji i pisanju?

Pisanjem se bavim od petog razreda osnovne škole, dakle od desete godine. Nisam posve sigurna zašto sam počela pisati, ali mislim da je jedan od razloga taj što sam tako mogla lakše da izrazim svoja osjećanja.

5.  Možeš li navesti koje si nagrade osvojila na literarnim konkursima?  

U osnovnoj školi sam bila treća u Republici na konkursu ,,Vojska Republike Srpske”, druga u regiji na konkursu ,,Pazi mine” i pjesme su mi više puta uvrštavane u Zbornike. U srednjoj školi sam bila druga u Republici na konkursu sa temom vezanom za Jasenovac. Takođe, radovi na teme Jasenovac i Republika Srpska su dva puta bili među pohvaljenim radovima. Učestvovala sam na konkursu koji je raspisala Narodna biblioteka u Srpcu, te osvojila drugo mjesto na opštini, zatim na konkursu sa temom ,,Vršnjačko nasilje” koji je raspisalo UG ,,C. E. Z. A. R.“  te na konkursu u Derventi, sa temom vezanom za pojavu virusa korona. Kao i u osnovnoj školi, jedan rad mi je bio uvršten u ,,Zbornik književnog stvaralaštva mladih Republike Srpske“.

6.  Koju pjesmu smatraš svojim najboljim ostvarenjem i zašto?

Svoje najbolje pjesme čuvam samo za sebe, ali mogu izdvojiti ,,Kameni Božić” kao jednu od boljih.

7.  Nedavno si učestvovala na školskom takmičenju iz demokratije, a tvoja ekipa je zauzela prvo mjesto.  Kakva je bila tvoja uloga u ekipi?

Moje uloge su bile raznolike; pisala sam pitanja za intervjue i ankete, kao i završne govore. Takođe, pomagala sam pri sakupljanju informacija i pripremanju dokumentacije, a i izlagala o projektu sa kolegama pred komisijom.

8.  Koji je tvoj omiljeni predmet u školi i zašto?

Iako me svaki na neki način interesuje, izdvojila bih matematiku kao omiljeni predmet jer volim dolaziti do rješenja raznih problema.

9.  Imaš li neki hobi?

Pored pisanja, volim i da čitam, zapisujem citate koji mi se dopadaju i istražujem o životima pisaca. Takođe, volim i da isprobavam razne recepte, ponekad i sama da ih smišljam, čime zapravo spajam ugodno sa korisnim.

10.  Koji su tvoji planovi za budućnost, koji fakultet planiraš upisati?

Imam mnogo planova, ali ne želim da ih dijelim dok ih ne ostvarim. Planiram da upišem fakultet koji je vezan za oblast matematike.

                                                Suzana Stojković, II2 gimnazije