Intervju sa Anom Ćirić, predstavnicom Crvenog krsta

Članica Кluba mladih Crvenog krsta Srbac, Ana Ćirić, boravila je od 4. do 8. maja u portugalskom gradu Braga gdje je kao predstavnica Crvenog krsta RS bila član delegacije Društva Crvenog krsta BiH zajedno sa Julijom Matošević iz Кupresa i Jasminom Nikšićem iz Sarajeva na obučavanju mladih Portugalaca u sticanju znanja preventivnog djelovanja trgovine ljudima.

Zvanje trenera stekla je u septembru prošle godine u Beogradu na seminaru o prevenciji trgovine ljudima gdje je postigla zapažene rezultate. Na ovaj način ušla je u tročlanu ekipu BiH koja je zajedno sa još osam ekipa iz drugih država prenosila stečena znanja.

Treneri su još stigli iz Nacionalnih Društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca iz Albanije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Tunisa, Španije i Egipta.

 1. Kada si se učlanila u Crveni krst i šta te navelo na tu odluku?
 • U Crveni krst sam se učlanila 2015. godine kada je bio period učlanjenja novih volontera. Učlanila sam se sa prijateljima iz razreda u želji da naučim nešto novo.
 1. Kako si se osjećala kada si saznala da ćeš biti predstavnik Crvenog krsta RS u Portugalu?
 • Osjećala sam se veoma počastvovano, zato što mislim da je stvarno veliki uspjeh biti jedan od predstavnika svoje zemlje na događaju u kojem učestvuju predstavnici iz 9 zemalja Mediterana.
 1. Kakvi su ti utisci sa putovanja?
 • Ovo putovanje je jedna od najljepših stvari koja mi se dogodila u životu. Vidjela sam ponovo ljude koje sam upoznala u Beogradu prošle godine na seminaru. S obzirom da je naš zadatak bio da prenesmo stečeno znanje iz Beograda volonterima Crvenog krsta iz Portugala nismo imali mnogo vremena za obilazak Portugala, ali smo jedan dan šetali Bragom i grad je zaista predivan. Dok smo letjeli iz Lisabona do Porta vidjela sam Portugal iz ptičje perspektive, jer je let bio panoramskog tipa i to je bilo jedno zaista predivno iskustvo. Volonteri sa kojima smo radili su nevjerovatni, njihova posvećenost seminaru je nas trenere motivisala da još više radimo na podizanju svjesti o prevenciji trgovine ljudima u našim zemljama.
 1. Kakva nova saznanja si stekla kao članica Crvenog krsta?
 • Kao članica Crvenog krsta naučila sam dosta toga o nastanku Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, o osnovama iz pružanja prve pomoći. Na našem kampu sam pohađala kursnu cjelinu “ Realistički prikaz povreda i oboljenja“ i tu sam postala i instruktor iz te oblasti. Ipak želim da izdvojim stečeno znanje iz teme prevencije trgovine ljudima, kao nešto najdraže što sam naučila u Crvenom krstu.
 1. Šta planiraš da radiš u našoj lokalnoj zajednici na temu prevencija trgovine ljudima?
 • Uskoro počinjemo sa nizom predavanja u školama na našoj opštini, obilježićemo Svjetski dan prevencije trgovine ljudima i organizovaćemo jedan seminar regionalnog karaktera za buduće edukatore.
 1. Imaš li ikakve savjete za mlade o učlanjenju u Crveni krst?
 • Jedna od najboljih odluka koju sam donijela u svom srednjoškolskom obrazovanju je da se učlanim u Crveni krst. Kroz Crveni krst sam mnogo napredovala, upoznala sam nove prijatelje i putovala sam. Za jednu mladu osobu mislim da je to najvažnije u obrazovanju ličnosti. Većina mladih govori da kod nas nema ništa, vjerujte da ima! Informišite se, učlanite se u Crveni krst ili neku drugu organizaciju i iskoriste svoje slobodno vrijeme na najbolji mogući način.