Intervju sa 2. najboljim govornikom u BiH

2015-04-19 14.18.42Na debatnom takmičenju koje održano od 17. do 19. aprila 2015. god. u Tuzli, učestvovala je i učenica naše škole Jovana Tatić iz IV1 gimnazije, članica debatnog kluba „Gims“. Jovana je na ovom takmičenju proglašena za 2. najboljeg govornika u BiH. Jovana je učestvovala i na online debatnom takmičenju. Naime, centar za kulturu i dijalog u okviru rada portala studomat. ba organizuje i online debatno takmičenje. Princip tih takmičenja je da se svake sedmice u mjesecu debatuje na 3 teme i na kraju svakog mjeseca se biraju najbolji online debatanti. Jovana je na tim takmičenjima odnijela 7 mjesečnih pobjeda. Bodovi na online takmičenju su ulazili u zbir bodovana na debatnom takmičenju. Povodom ovog uspjeha razgovarali smo sa Jovanom.

1. Odakle ideja da se upišeš u debatni klub „Gims“?
-Za debatu sam čula preko televizije. Postojala je jedna emisija „Za i protiv“. Gledajući tu emisiju zainteresovala sam se za argumentovanu raspravu. Kada sam se upisala u srednju školu, postojala je debatna sekcija i odlučila sam da se prijavim.

2. Koju temu si prezentovala kada si proglašena za najboljeg govornika?
-Okvirna tema debatnog takmičenja je bila „Vršnjačko nasilje“. Teme na koje smo debatovali dobijali smo prije samog takmičenja i uglavnom su se odnosile na vršnjačko nasilje i zaštitu djece u BiH od nasilja.

3. Da li si dugo spremala svoj govor?
-Realno, za pripremu takmičenja potrebno je dosta vremena i odricanja, ali uz dobru organizaciju ništa nije teško.

4. Kakav je bio kriterijum za izbor najboljeg govornika?
-Tokom niza debatnih runda na samom takmičenju svi govornici su dobijali pojedinačne bodove pored ekipnih i ti pojedinačni bodovi su se sabirali na kraju takmičenja. Oni koju su imali najviše bodova su bili izabrani za tri najbolja govornika.

5. Da li se bilo teško izboriti sa ostalim govornicima?
-Konkurencija na takmičenju jeste velika. Svi govornici i takmičari su se dobro spremili, tako da jeste bilo teško.

6. Kako si se osjećala u trenutku proglašenja za najboljeg govornika?
-To je za mene zaista bio jedan neopisiv osjećaj. Drago mi je što sam uspjela da postignem taj rezultat, zbog toga mogu reći da sam zahvalna debatnom klubu i našem pedagogu Žarku Brkanliću i prof. Mladenu Ugrenu koji su me pripremali za takmičenje i uveli u sam tok debate.

7. Kakav je tvoj subjektivan stav o samom takmičenju?
-Otkrili smo mnoge svoje koristi i prednosti. Ona mi je pomogla da razvijem kritičko mišljenje, da se oslobodim straha od javnog govora i nastupa i da se naučim argumentovanoj raspravi, odnosno kulturi dijaloga.

8. Čime se planiraš baviti u budućnosti?
-Još uvjek nisam sigurna šta ću da upišem, ali najvjerovatnije će to biti pravni fakultet. Nadam se da ću prilikom studiranja da učestvujem  u debatama.

Intervju pripremile učenice Adrijana Đukić (IIIET) i
Andrea Ivanović (I1G)

[Not a valid template]