Intervju s uzgajivačem golubova Zoranom Mitrakovićem

Zoran Mitraković je učenik drugog razreda ugostitelja naše škole. Pored školskih obaveza, Zoran svoje slobodno vrijeme provodi baveći se jednim neobičnim i veoma zanimljivim hobijem- uzgajanjem golubova. S obzirom na Zoranove zavidne uspjehe i rezultate, ispitali smo ga kako bismo saznali više o njegovom hobiju.

  1. Od kada gajiš ljubav prema životinjama?

Ljubav prema životinjama gajim od malih nogu.

  • Koliko dugo se baviš uzgajanjem golubova?

Uzgajanjem golubova bavim se već deset godina. Počeo sam da ih uzgajam sa sedam godina.

  • Koliko i koje vrste golubova trenutno imaš u svom golubarniku?

Trenutno ih imam oko 40. Njih čine „Dubički prevrtač“, „Birmingem roler“, „Indijski lepezan“, „Njemački dvoćubi dobošan“, „Makedonski ružan“, „Turski mardin“ i „ Staronjemački galebići“.

  • Imaš li svog miljenika među golubovima?

Zbog brojnosti, ne dajem im imena, ali mogu da izdvojim „Birmingem rolera“ kao omiljenu vrstu.

  • Da li si učestvovao na takmičenjima?

Učestvovao sam na ornitološkoj smotri u Doboju gdje je jedan od „Dubičkih prevrtača“ osvojio prvu šampionsku nagradu sa osvojenih 96 od ukupno 97 bodova. Učestvovao sam i na takmičenju u Tešnju gdje je „Makedonski ružan“ osvojio šampionsku nagradu sa 96 bodova i u Zenici, na državnoj izložbi, gdje je , takodje, jedan od „Makedonskih ružana“ osvojio nagradu šampiona sa osvojenih 95 bodova.

  • Koja ti je najdraža nagrada i zašto?

Najdraža nagrada mi je prva šampionska koju sam osvojio u Doboju jer je to moja prva nagrada kojom je odlikovan moj uložen trud i rad.

  • Imaš li još neki hobi osim uzgajanja golubova?

Pored uzgajanja golubova, u slobodno vrijeme bavim se lovom, odnosno, član sam Lovačkog udruženja „Srna“ Srbac kao pripravnik. Takodje, sviram harmoniku i pjevam, bavim se borilačkim vještinama i pomalo pričam turski jezik.

  • Da li se planiraš baviti uzgajanjem golubova u budućnosti?

Naravno, plan mi je da stažiram za sudiju na takmičenjima za golubove.

  • Šta poručuješ mladima?

Volio bih da se što više mladih okrene prirodi i životinjama, a manje savremenoj tehnologiji. Naravno, svi koristimo društvene mreže, ali ne treba da pretjerujemo u tome.

Novinar: Tatjana Smiljanić, I ct