Gimnazijalci posjetili Spomen – područje Donja Gradina

U srijedu 20.3.2019. godine, učenici četvrtog razreda gimnazije u pratnji profesorice istorije Silvane Novaković  posjetili su Spomen – područje Donja Gradina. O ovom dijelu logora Jasenovac i najvećem stratištu srpskog naroda, učenicima je pričao kustos muzeja i Spomen – područja.

Logor Jasenovac je formiran za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, u Drugom svjetskom ratu. U koncentracionom logoru Jasenovac je kroz stravične muke umoreno 700 000 nevinih muškaraca, žena i djece. Od toga je 500 000 Srba, 33 000 Jevreja, 40 000 Roma, 20 000 djece i 127 000 antifašista bez obzira na vjeru i naciju. Od ukupnog broja, u Donjoj Gradini je zvjerski ubijeno 366 000 žrtava.

Od ukupne površine Spomen – područja Donja Gradina istraženo je i zaštićeno 117 hektara. Na tom dijelu do sada je otkriveno 105 masovnih grobnica ogromnih dimenzija. Grobnice se rasprostiru na devet grobnih polja: Tišina, Topole, Hrastovi, Jasen, Bare, Košute, Brijestovi, Orlovače i Vrbe. Na prostoru Donje Gradine nalazi se veliki broj identifikovanih grobnih polja i grobnica žrtava ustaškog zločina genocida, ali i još neistraženih i neobilježenih lokacija. Osim masovnih grobnica, u Donjoj Gradini se nalazi i Topola užasa. Na tom drvetu su ustaše objesile na hiljade muškaraca, žena i djece, koji su prije čina vješanja bili podvrgnuti strašnim mučenjima. U Donjoj Gradini nalaze se i ostaci ustaške Tvornice sapuna u kojoj su ustaše od dijelova tijela logoraša pravili sapun.

Učenici naše škole su obišli nekoliko grobnih polja, a to su: Topole, Vrbe, Brijestovi i Hrastovi, te su imali priliku da posjete Izložbenu salu u Spomen – području Donja Gradina.

Svoje utiske prenio je učenik IV2 gimnazije, Saša Ivković: „Ovakvi odlasci su veoma korisni za sve nas jer pored teorije možemo vidjeti dokaze o tom vremenu koje  izučavamo. Smatram da ovakvih časova treba biti vise I iz ostalih predmeta jer se lakše pamti i gradivo je zanimljivije. “

Slavica Belenzada, IIImt
Vladana Kragulj, IIImt