Gimnazijalci posjetili Sajam knjiga u Beogradu

U Beogradu je od 21. do 28.10.2018. godine održan 63. Međunarodni sajam knjiga pod sloganom “Radost čitanja” koji su 25.10.2018. godine posjetila 62 učenika naše škole. Razredi III1, III2, IV1 i IV2  gimnazije u pratnji profesora: Nevene Stamenić, Ljubiše Popović, Duške Gačić, Dragice Pezerović, Luje Jungić, Svetlane Milošević i Mare Cvijanović-Delević u ranim jutarnjim časovima uputili su se ka Beogradu. Učenici su stigili u Beograd oko 11:30 časova. Vrijeme  od dolaska  do 13 časova proveli su na Sajmu razgledajući, tražeći i kupujući knjige iz različitih oblasti. Ovogodišnji sajam se održao u tri velike hale, gdje je prisustvovalo oko 1000 domaćih i stranih izlagača. Ove godine počasni gost je bio Maroko.
Pored zemlje počasnog gosta, na Sajmu knjiga su učestvovali i izdavači iz Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Egipta, Irana, Japana, Kine, Mađarske, Rumunije, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Crne Gore i Švajcarske.
Nagrada za Izdavača godine dodijeljena je izdavačkim kućama Prometej iz Novog Sada i Službeni glasnik iz Beograda.
Nagrada Dečja knjiga godine pripala je knjizi „Gospodar solitera i druga čuda“ autora Miladina Ćulafića, u izdanju Srpske književne zadruge.

„ S obzirom na to da sam prvi put na sajmu, veoma sam zadovoljan samom organizacijom, te ponudom knjiga i cijenama koje su pristupačne. Bilo je literature za sve uzraste i zanimanja, tako je svako mogao naći ponešto za sebe. Takođe mi je drago što su učenici imali priliku da posjete grad, jer neki đaci do sada nisu bili u Beogradu”, izjavio je profesor Ljubiša Popović.

Nakon posjete Sajmu, učenici su iskoristili slobodno vrijeme za šetnju Knez Mihailovom ulicom, obilazak tvrđave Kalemegdan i Zoološkog vrta, a u 18 časova su se uputili ka Srpcu. Učenici i profesori su prezadovoljni posjetom ovogodišnjem Sajmu knjiga, te ponudom literature.

“Odlazak na Sajam je uvijek lijepo iskustvo. Žao mi je što se na samom sajmu nismo dovoljno zadržali pa nisam bio u mogućnosti da pronađem knjige koje sam namjeravao da kupim.  Nakon Sajma smo se uputili u Knez Mihailovu ulicu, gdje smo proveli nekih pet sati, koje smo iskoristili na hranu, kupovinu i obilazak Kalemegdana i Zoološkog vrta”, rekao je učenik IV1 razreda gimnazije Nedeljko-Jefto Popadić.

Vladana Kragulj, IIImt