Etno grupa „Vez” njeguje srpsku narodnu tradiciju

Etno grupa „Vez“  pod ovim imenom postoji od 2017. godine, a prvobitni naziv bio je „Spomenke“.  Članice ove grupe ujedno su i učenice naše škole, a one su: Milica Đokanović, Sara Krčmar, Ivana Vujičić, Katarina Šaponja, Milica Ilić, Jelena Grabić, Daria Vujinović, Isidora Cvijetić, Dajana Barašin, Nikolina Grković i  Vladana  Mitraković. Etno – grupa postoji već petnaest godina, a od samog početka predvodi je profesor Nedeljko Kusić, koji je želio da na ovaj način njeguje našu narodnu tradiciju.

„Ono što me motivisalo da oformim grupu, u prvom planu, bila je želja da mladima približim kulturu i naše narodne običaje u vidu etno pjesme. Stoga sam napravio grupu u kojoj su mlade djevojke imale priliku da nauče srpsku etno muziku, te da na taj način i one, zajedno sa mnom, prenose našu tradiciju na svoje vršnjake. Takođe, moram da napomenem da sam zadovoljan  trudom i radom koji djevojke ulažu u svaku probu, te njihovim napretkom“, izjavio je profesor Nedeljko Kusić, vođa grupe.

Profesor sa ovim sastavom radi već pet godina, te svojim radom i učešćem uveličavaju brojne manifestacije koje se održavaju u našem gradu. Jedan od najznačajnijih nastupa koji je „Vez“ zabilježio je bilo učešće na Festivalu etno pjesme u Derventi 2017. godine.

Posebno su ponosni na svoj prvi samostalni koncert koji su održali u junu 2017. godine, na kojem su prikupili sredstva za nabavku nošnji. Nadaju se da će ga i ove godine organizovati te samim tim započeti tradiciju za naredne generacije.

Atmosfera na probama je opuštena, ali radna. Članice se trude da u što kraćem roku savladaju melodiju i tekst, te da ih zajedno sa profesorom pretoče u divan muzički sklad.

 „Sa pjevanjem sam počela u prvom razredu srednje škole, najviše iz razloga što gajim ljubav prema pjevanju i ono me najviše ispunjava. Drago mi je što se dobro slažemo, i uvijek smo spremni na druženje i zabavu. Dobra komunikacija između članova i redovni dolasci na probe su ono što je najbitnije za dalji napredak i uspjeh“, izjavila je članica grupe, Ivana Vujičić.

Najradije pjevaju srpske izvorne pjesme poput „Ko udara tako pozno“, „Žubor voda žuborila“, „Kad ljevčansko žito zatalasa“ i druge, ali ponekad pjevaju i makedonske i druge narodne pjesme kao što su „Jovano Jovanke“, „Makedonsko djevojče“, „Zajdi zajdi“ i slično. Za ovu godinu spremaju nekoliko novih pjesama, a trenutno vježbaju pjesmu rađenu po tekstu Đure Jakšića „Srbija“.

„Etno grupa predstavlja jedan lijep vid čuvanja naše tradicije. Pjevamo u dva glasa, što ponekad zna biti zahtjevno, ali sve se djevojke  trude da što bolje iznesu svaku pjesmu. Nadamo se da ćemo i ove godine nastaviti po uzoru na prethodnu koja je bila veoma uspješna“, rekla je članica grupe Isidora Cvijetić.

Andrea Ivanović, III1 gimnazije

Dajana Barašin, III1 gimnazije

Ivona Stojić, III1 gimnazije