Eksperimentisanje mladih hemičara naše škole

I ove školske godine u našoj školi aktivno radi Sekcija za hemiju koju vodi profesorica hemije Slađana Račić Malbašić. Sekcija broji 24 člana i održava se svakog četvrtka u učionici hemije.

Na časovima su izvedeni mnogobrojni eksperimenti: reakcija bojenja plamena alkalnih i zemnoalkalnih metala, preparacija k-stipse, dobijanje vodonika i ispitivanje njegovih osobina i još mnogi drugi eksperimenti. Najuspješniji od eksperimenata je bio dobijanje lažnog zlata.

„Cilj Sekcije je da se učenici upoznaju sa načinom izvođenja eksperimenata, da bi im bilo lakše prilikom budućeg studiranja. Veoma sam iznenađena što se ovoliki broj članova zainteresovao za ovu sekciju. Atmosfera na časovima je radna, a učenici pokazuju veliko interesovanje i zadacima pristupaju veoma odgovorno”, izjavila je profesorica hemije, Slađana Račić Malbašić.

Dana 7. decembra 2017. godine, učenicima je omogućen odlazak u Udruženje „C.E.Z.A.R.“, gdje su prisustvovali radionici na kojoj se pravio koziji sapun, a koju je vodio Nebojša Vučenović, koji je i organizovao aktivnost izrade sapuna u našem gradu.  

Nikola Živanić, učenik prvog razreda gimnazije, zadovoljan je radom Sekcije:„Priključio sam se na Sekciju za hemiju jer me zanima eksperimentalna hemija. Planiram biti član ove sekcije i ubuduće. Volio bih da se vrati projektor u našu učionicu jer bi nam gledanje određenih tutorijala dosta olakšalo izvođenje eksperimenata. Nadam se da ćemo ubuduće imati na raspolaganju više hemikalija da bismo bili u mogućnosti da izvedemo još zanimljivih eksperimenata.”

Dragana Đukić, IV1 gimnazije