Dvodnevni izlet u Beogradu i Svilajncu

Oko 60 učenika iz II1 i II2 gimnazije i II et posjetilo je 24. i 25.5.2019.god. Beograd i Svilajnac. U pratnji razrednih starješina, Slađane Račić-Malbašić, Bojane Ćirić Miladinović i Adriane Vučenović, učenici su krenuli u ranim jutarnjim časovima (oko 5.00 časova) iz Srpca, a u Svilajnac su stigli oko 12.00 časova. U Svilajncu su posjetili Prirodnjački centar Srbije koji je otvoren 2015.god. Atraktivnost ovog centra ogleda se u jedinstvu velikog muzejskog prostora i zabavnog dino-parka na otvorenom. Učenici su tokom ove posjete mogli naučiti više o nastanku planete Zemlje, kao i o razvoju čovjeka kroz istoriju. Nakon Prirodnjačkog centra posjetili su Resavsku pećinu koja je veoma bogata pećinskim nakitom i ubraja se u najstarije pećine u Srbiji, a zatim su se vratili u Beograd gdje su se smjestili u Hotelu „Slavija“. Uveče toga dana organizovan je odlazak u kino, a na repertoaru je bio film „Prevaranti“.

Sljedećeg dana, 25.5., učenici su obilazili Beograd. Prvo su posjetili Muzej Nikole Tesle, a zatim i Hram Svetoga Save na Vračaru. Učenicima je bilo zanimljivo gledati i slušati prezentaciju o životu i radu jednog od najvećih srpskih naučnika.

Nakon toga započeli su obilazak užeg centra Beograda. Imali su priliku vidjeti Dvor Karađorđevića, Dom Narodne skupštine, Trg Nikole Pašića, Knez Mihailovu ulicu, Kalemegdan itd. Posljednje što su obišli bio je Muzej iluzija, nakon čega  je uslijedio povratak kući. U Srbac su stigli oko ponoći.

„Bilo mi je veoma zanimljivo. Naročito mi se svidio Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu. Zabavio sam se, ali i naučio nešto novo. Osim Prirodnjačkog centra, zanimljiv je bio i Muzej Nikole Tesle. Naročito mi se svidjelo što smo imali slobodno vrijeme u najljepšoj ulici Beograda, Knez Mihailovoj“, izjavio je Nemanja Kralj, učenik II1 gimnazije.

 

Dejana Smiljanić, II1 gimnazije