Drugi razred ekonomista prikupio 1360 KM za Ninu u humanitarnoj akciji „Basket za život“

Dana 17. februara 2018. godine u sportskoj dvorani  Srbac, sa početkom u 17 časova održana je humanitarna akcija pod nazivom „Basket za život“ sa ciljem prikupljanja novčanih sredstava za liječenje Nine Bližnjaković iz Doboja koja boluje od leukemije. Akciju su osmislili i sproveli učenici drugog razreda ekonomskih tehničara.

Turnir „Basket za život“ odigran je po sistemu 3+1, a podržala ga je čak 21 prijavljena ekipa. Ekipe su bile podijeljene u sedam grupa, a nakon odigrane grupne faze takmičenja uslijedila je eliminaciona faza u kojoj je prošla samo po jedna najbolja ekipa iz svake grupe. Treba naglasiti da su ovaj humanitarni turnir podržali momci iz Košarkaškog kluba „Igokea“ iz Laktaša, koji su se na kraju susreli u finalu. Ekipa „Promaja“ odnijela je prvo mjesto, te zajedno sa drugoplasiranom ekipom „Gladijatori“ i trećeplasiranom „“ simbolično nagrađena medaljom.

Jedan od organizatora turnira, Milan Bosančić, izjavio je:“ S obzirom da smo po prvi put organizovali turnir, veoma sam zadovoljan samom organizacijom i tokom turnira, kao i prikupljenim sredstvima koja će Nini pomoći u liječenju. Zahvaljujem se svim učenicima škole koji su pomogli u organizaciji, te našim profesorima i rukovodstvu škole koji su nam pružili podršku. Veliku zahvalnost dugujemo i Centru za kulturu i sport opštine Srbac koji nam je ustupio korištenje sportske dvorane bez naknade, kao i građanima koji su kupovinom ulaznica doprinijeli prikupljanju sredstava za Ninino liječenje.“

O zrelosti i humanosti naših srednjoškolaca svjedoči i izjava učenika Duška Kljajića, jednoga od organizatora: „Svjedoci smo toga da u posljednje vrijeme mnogo naših vršnjaka, nažalost, obolijeva od teških bolesti, kao što je slučaj sa Ninom. Prilikom gledanja priloga o Nini, ganulo me to što je djevojka istih godina kao i mi veoma bolesna. Tad sam došao na ideju da organizujemo neki humanitarni događaj, a u dogovoru sa mojim najboljim drugovima iz odjeljenja odlučeno je da to bude turnir u basketu.“

Veliku pomoć u prikupljanju novčanih sredstava učenicima su pružili i sponzori:  „Mane-komerc“, „ Tat-com“, pekoteka „Centar“  i Mjesna zajednica Srđevići .

Organizatori turnira, kao i svi učesnici, veoma su zadovoljni odzivom građana, te samim ishodom turnira.

„ Mislim da turnir kao sam gest ima nemjerljiv značaj iz razloga što je naša škola, a i svi učenici, pokazala šta je zapravo humanost na djelu. Organizacija je bila veoma ozbiljna, s obzirom da je ovo prvi turnir ovakve veličine organizovan direktno od strane naših učenika. Nadam se da će ovaj turnir postati tradicija i da će samo rasti u organizacionom smislu“, izjavio je Srđan Prelić, učenik IV1 gimnazije i jedan od učesnika „Basketa za život“.

Na ovom humanitarnom turniru prikupljeno je 1360 KM, a novac je uplaćen na žiro-račun Nininog oca.

Andrea Ivanović, III1 gimnazije

2

 

 

 

Dajana Barašin, III1 gimnazije

7