Dragoljub Đurđević – intervju sa fotografom

dragoljub1Dragoljub Đurđević je učenik IV2 razreda gimnazije. Od malih nogu je zainteresovan za fotografiju, a prve značajne rezultate je ostvario na konkursu „Život sa rijekom i na rijeci“ na kojem je osvojio 1. mjesto. U ovom intervjuu Dragoljub iznosi zanimljive pod informacije o svom radu i očekivanjima.

1. Kada si shvatio da će fotografija biti sastavni dio tvog života?
– Prije 7 ili 8 godina, počeo sam se amaterski baviti fotografisanjem. Dnevno sam obrađivao 2-3 fotografije da bi to kasnije prešlo u nešto ozbiljnije.
2. Gdje pronalaziš inspiraciju?
– Inspiraciju pronalazim u razgovoru sa ljudima, maštanju i prirodi.
3. Imaš li fotografa koji ti je uzor?
– Uzor mi je moj kolega, Srđan Bilanović. Imamo različite stilove ali Srđan je uvijek spreman za pomoć i saradnju.
4. Fotografišeš li sebe?
– Ponekad. Najčešće su to fotografije u ogledalu koje pokazuju igru svjetlosti.
5. Koju opremu koristiš?
– Od opreme koristim profesionalni fotoaparat, profesionalni blic, nekoliko objektiva i filtera.
6. Kako bi opisao svoj stil?
– Koristim različite stilove. Kada su u pitanju pejzaži tu su jarke boje i puno svjetlosti a prilikom fotografisanja mikro-predmeta većinom su zastupljeni prigušeni izvori svjetlosti.
7. Da li bi volio imati izložbu svojih fotografija?
– Naravno da bih volio. Velika je čast vidjeti svoje fotografije na papiru. Samim tim i zainteresovanost za moj rad bi bila veća.
8. Da li si već učestvovao na nekim konkursima i kakve si rezultate postigao?
– Do sada sam učestvovao na dva konkursa. Na konkursu „Život sa rijekom i na rijeci“ čiji je organizator bila Savska komisija iz Zagreba, odnio sam pobjedu. Iz svake države i sliva rijeke Save bila su po dva pobjednika. Sa drugog konkursa nisu još stigli rezultati.
9. Kako u budućnosti vidiš sebe? S obzirom da ubrzo završavaš srednju školu, imaju li tvoji planovi veze sa fotografijom?
– Naravno. Upisaću grafički dizajn u Banjoj Luci jer je to usko vezano sa fotografijom. Takođe, moram spomenuti da su mi roditelji velika podrška i da me bez njih ne bi bilo na ovom putu.

[Not a valid template]