Dan volontera

Svake godine 5.12. obilježava se Međunarodni dan volontera. Ovaj datum proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija još 1985. godine, kao podsjećanje na dan kada je 1970. godine stvoren program UN za volontere. Međunarodni dan volontera obiljažavaju organizacije civilnog društva, kompanije i institucije.

Šta je volonter?

Volonter je osoba koja dobrovoljno, individualno ili organizovano pruža svoje usluge onima kojima su neophodne, bez materijalne nadoknade.

Šta je volonterizam?

U najširem smislu definiše se kao neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinac doprinosi dobrobiti svoje zajednice ili svog društva. Znamo da volontiranje snažno utiče na istoriju, politiku i kulturu jedne zajednice i zemlje, ali može pomoći u promjeni tradicije i podsticanju volonterizma u Evropi.

Dva američka psihologa Klej i Snajder napravili su listu šest glavnih motivacionih faktora volontiranja, a to su: 

  1. vrijednosti
  2. razumijevanje
  3. karijera
  4. društvo
  5. poštovanje
  6. zaštita

U okviru Dana volontera NVO „Milenijum“ zajedno sa Savjetom učenika Centra srednjih škola „Petar Kočić“, UG „C.E.Z.A.R“, učenicima OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i Crvenim krstom organizuje tradicionalnu humanitarno – volontersku akciju pod nazivom „Jedan slatkiš-jedno dijete“. Ovo je devetnaesta godina zaredom da se održava ova akcija, čiji je cilj da se prikupi što više slatkiša od kojih će se napraviti paketići za djecu iz socijalno ugroženih porodica. Volonteri su kutije za prikupljanje slatkiša podijelili po trgovačkim radnjama, preduzećima i školama. 

Tea Novaković IIpit