Dan srednjoškolaca – Da se ne zaboravi!

Povodom obilježavanja 17.11,  Dana srednjoškolaca, pripemili smo jedan tekst kako biste saznali nešto više o tome.

Srednjoškolci iz čitave Evrope obilježavaju 17. novembar kao međunarodni dan srednjoškolaca, dan međunarodnog poštovanja učeničkog, prije svega srednjoškolskog aktivizma. Ovaj dan je prvi put obilježen 1941. godine u Londonu, a tradicija je zadržana zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Evrope koje su sa različitim srednjoškolskim pokretima širom Evrope pregovarale da Ujedinjene nacije zvanično prepoznaju ovaj dan kao srednjoškolski.
Tokom 1939. godine nacisti su u Čehoslovačkoj  ugušili demonstraciju koja je pokrenuta od strane studenata Medicinskog fakulteta u Pragu. Ove demonstracije su održane s ciljem  komemoracije stvaranje Češke Republike, a rezultirale su smrću Jana Opletala. Opletal, običan student na fakultetu, je najprije bio teško ranjen, a ubrzo je i preminuo, 11. novembra. Njegova sahrana, održana 15. novembra, je bila posjećena od strane hiljade studenata i na kraju se pretvorila u anti-nacističku demonstraciju. Nacisti su nakon te demonstracije preuzeli drastične mjere. Svi češki fakulteti i visokoškolske ustanove su zatvoreni, više od 1200 studenata je odvedeno u koncetracione
logore, a 17. novembra je ubijeno devet studenata i profesora.

Sedamnaesti novembar je odabran za Međunarodni dan srednjoškolaca u znak sjećanja na ove žrtve. Ovaj dan je povezan s Deklaracijom o pravima srednjoškolaca.

Postoji dan koji ujedinjuje sve srednjoškolce sirom svijeta. Taj datum je 17.novembar. Dan srednjoškolaca, dan međunarodnog poštovanja,dan srednjoškolskog aktivizma.
— 17.11. da se nikad ne zaboravi!!!–
————————————————
Povodom dana srednjoškolaca, učenica naše škole i predsjednik Savjeta učenika Nadežda Gavrić dala je izjavu na ovu temu:
,,Kao predsjednica Savjeta učenika sam željela da na nekakav način obilježimo ovaj naš dan. S obzirom na to da sada nismo u mogućnosti da nešto organizujemo u školi, smatram da je ovo dobar način da učenici nešto više saznaju.
Ovo je važan događaj i trebali bismo se što više edukovati o njemu kako se više nikada ne bi ponovio.”

Novinar:  Anđela Vujanović, IV2 gimnazije

1