Članovi Istorijske sekcije održali prezentaciju povodom obilježavanja stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata

Dana 28.11.2018. godine, povodom obilježavanja stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata, članovi Istorijske sekcije su održali prezentaciju u vidu portfolija čijim su sadržajem htjeli približiti stanje i atmosferu u svijetu i na Balkanu tokom i  u vrijeme završetka Prvog svjetskog rata.

Prezentaciju koja je održana u holu naše škole izložili su učenici: Dejana Smiljanić, Nemanja Kralj, Nadežda Gavrić, Marko Miljević i Sara Žujić. Učenici su mislima i djelima samih učesnika rata ispričali priču o stradanju naroda, kojom su učenicima drugih razreda i IIIrazreda gimnazije približili duh tog vremena.

„Ove godine navršilo se tačno stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata. Naročito su tokom novembra mjeseca održavane razne manifestacije i kulturna dešavanja tim povodom, s obzirom da je Primirje o prekidu ratnih operacija potpisano 11. 11. 1918. godine. Tako smo i mi pripremili ovu prezentaciju, sa ilustrativno-tekstualnim sadržajem na plakatima. Cilj nam je bio da naše učenike upoznamo i podsjetimo na ovaj izuzetno važan događaj iz naše prošlosti čije se posljedice osjećaju još i danas. Pored mnoštva zanimljivih činjenica i  ličnosti koje su obilježile taj događaj, autori ove prezentacije su joj dali i lični pečat iskazujući svoje emocije i zapažanja kroz literarni rad i ilustracije. Sve pohvale za njih, njihovu volju, trud i želju da se ideja koju smo imali realizuje“, izjavila je profesorica istorije Silvana Novaković.

Učenici su kao izvor informacija koristili internet, kao i raznu literaturu, istorijske atlase i novinske članke iz tog vremena. Plakati su bili ispunjeni raznim citatima učesnika rata, zatim naših velikana koji su pisali o ratu, te raznih vojskovođa, kao i fotografijama sa ratišta i autorskim radovima učenika Marka Miljevića i Dejane Smiljanić.

Pripreme za ovaj projekat su trajale od sredine oktobra, a učenicima je pomagala i profesorica Silvana Novaković, koja ujedno i vodi ovu sekciju. Ova sekcija je zamišljena kao pripremna nastava za takmičenje, ali naši učenici pronalaze vremena i za ovakve projekte kojima svojim vršnjacima prikazuju bitne istorijske događaje.

Zainteresovani učenici ovu prezentaciju mogu pogledati u holu škole.

Andrea Ivanović IV1 gimn.
Dajana Barašin IV1 gimn.