Centar srednjih škola upisuje 62. generaciju učenika u prve razrede

Uporedo sa ispraćajem maturanata u Centru srednjih škola se vrše pripreme za upis nove, po redu 62. generacije učenika u prve razrede za školsku 2022/23. godinu. U poslijeratnom periodu ove godine najmanje osnovaca, njih 127 završava devete razrede na području opštine Srbac.

Za njih je u Centru srednjih škola 29. aprila organizovan dan otvorenih vrata. Osnovci su prilikom posjete školi obišli kabinete i upoznali se sa uslovima u kojima se realizuje nastava i vannastavne aktivnosti. Takođe su im predstavljena zanimanja koja se ove godine mogu upisati u našoj školi. Ministarstvo prosvjete i kulture je objavilo pravilnik o planu upisa sljedećih 6 zanimanja u CSŠ:

  • Gimnazija (20 učenika)
  • Poslovno – informatički tehničar (24 učenika)
  • Tehničar CNC tehnologija (24 učenika)
  • Frizer (24 učenika)
  • Bravar – zavarivač (12 učenika)
  • Mehaničar mehatronike, hidraulike i pneumatike (12 učenika)

Mehaničar mehatronike, hidraulike i pneumatike je ove godine od strane ministarstva proglašeno za deficitarno pa će svi učenici koji ga upišu imati mjesečnu stipendiju od 100 konvertibilnih maraka I plaćen prevoz.

Takođe, lokalna zajednica će svim učenicima putnicima prvih razreda subvencionisati prevoz u punom iznosu od 100%. Pored toga, kao i svake godine do sada, prevoz će biti subvencionisan u punom iznosu i za učenike iz socijalno ugroženih porodica.       

Tokom ove sedmice u Osnovnim školama su organizovani i održani roditeljski sastanci uz prisustvo učenika i njihovih roditelja.

Sve ove aktivnosti kako od stane uprave škole tako i lokalne zajednice su usmjerene u pravcu upisa što većeg broja osnovaca u Srbački srednjoškolski centar.   

Sve objave i aktivnosti u narednom periodu vezane za upis učenika će biti objavljivane na linku UPIS UČENIKA na našoj internet stranici.