Maturanti proslavili kraj škole uz trubače

Maturanti  58. generacije naše škole su u petak, 13.5.2022. godine proslavili završetak srednje škole i jednog životnog razdoblja. Ove godine školovanje je završilo 110 maturanta koji su raspoređeni u 5 odjeljenja: gimnazija,  ekonomski tehničari, mašinski tehničari i kuvari.

Slavlje su započeli u prostorijama Škole gdje su igrali kolo, pjevali i veselili se uz trubače. Maturante su takođe ispratili njihovi profesori i učenici iz nižih razreda. Defile je dalje nastavljen po ulicama Srpca.

O tome kako je ovaj događaj doživljen od strane učenika mlađih razreda pitali smo Višnju Sančanin, učenicu III1 razreda gimnazije:

„ Još uvijek nisam svjesna da je ovo zaista završetak školovanja za naše maturante. Danas smo svi srećni i veselo ih ispraćamo, a surovost realnosti će nam se ukazati tek u ponedjeljak kada na hodnicima ne sretnemo tako poznata i draga lica. Maturantima želim sve najbolje, da se dobro snađu i izgrade svoj sopstveni put u životu.“

Izjavu nam je dala i Gabrijela Čekić, maturant IV razreda gimnazije, koja nam je detaljno opisala njihove trenutne utiske i osjećanja:

Kolektivna druženja sve su češća kod 58. generacije koja završava srednjoškolsko obrazovanje. Međusobno slaganje dovelo je do našeg odlično izgrađenog odnosa. Mimo škole naša generacija karakteristična je po druženjima izvan srednjoškolskog centra. Suze i osmijesi prisutni su zadnjeg dana našeg školovanja, jako nam je  žao što napuštamo srednju školu. Drago nam je što smo doživjeli cijeli ovaj period u ovom sastavu. Srednja škola nam je pružila mnogo brojna iskustva, većinom prelijepa.

Zorana Dumonić, takođe bivša učenica IV razreda gimnazije, osvrnula se na proteklo školovanje sjećajući se i nekih manje lijepih, ali poučnih trenutaka: „Povodom kraja škole se osjećam dobro, mada nisam očekivala da će mi ovaj kraj ovoliko teško pasti. Kada sam vidjela ostale učenike, njihova lica, i sjetila se lijepih trenutaka, bilo mi je teško. Najviše će mi nedostajati međusobno druženje, pa čak i povremene svađe koje, kada kasnije gledamo na njih, djeluju smiješno i bezazleno.“

Miroslav Novaković, maturant III razreda obrade metala rezanjem, otvorio nam se jednom sažetom, ali sentimentalnom izjavom:„Danas se osjećam jako lijepo, jer sam sa društvom koje mi prija i za koje znam da će mi sasvim sigurno nedostajati. Iskreno, volio bih da sam išao malo češće u školu, a ne na praksu, jer smatram da bi u tom slučaju nedostajanje bilo manje. Što se tiče profesora ove škole, mislim da sam ostavio korektan utisak i da nije bilo većih problema, osim pjevušenja na času, naravno, zato što mi je bilo lijepo u školi. Najviše će mi nedostajati profesor Ljubiša Popović.“

I za kraj, obratila nam se još jedna djevojka iz IV razreda gimnazije, Sara Davidović, stavivši lijep zaključak na našu priču: „Drago mi je što smo došli do kraja i što je sve ispalo dobro. Hvala svim profesorima koji su nas maksimalno ispoštovali. Doveli smo trubače i igrali kolo u školi, a niko nam od njih nije rekao ni riječi. Sve je prošlo kako treba, izašli su i učenici mlađih razreda da nas podrže i slave sa nama.“

„Nedostajaće mi šale iz klupe, nedostajaće mi – sve. Plakali smo. Prošli smo zajedno jedan životni period, onaj najljepši dio odrastanja. Sve to je prošlo, a sada idemo dalje i nadamo se da nas godine neće toliko razdvojiti “, kaže Sara.

Matursko veče će biti održano u četvrtak 26. maja kada će od 18.30 časova biti organizovan defile maturanata, nakon čega će maturanti otići na matursku zabavu u restoran ,,Felikitas ” u Romanovcima.

Svečana dodjela diploma će biti upriličena 20. juna u holu Škole, a prethodiće joj polaganje maturskih ispita. U narednim danima slijedi predaja dokumentacije za učenika generacije. Bodovanje u skladu sa Pravilnikom o izboru učenika generacije u srednjoj školi će izvršiti petočlana komisija, a najbolji učenici biće proglašeni na dodjeli diploma.

Jovana Grabić III1 gimn.

Tijana Radonić III1 gimn.