Braća Šarić redaju trofeje

David i Lazar Šarić, učenici III2 i I gimnazije, već duži niz godina bave se fudbalom. Od prošle godine njihov trud se isplatio i postali su članovi FK „Kozara“. Iako ostvaruju značajne rezultate kao zasebni igrači, ne dozvoljavaju da škola ispašta. Zapazile smo sjajne rezultate te obavile razgovor sa braćom Šarić i saznale nešto više o njima.

  1. Kako i kada se javila želja za treniranjem fudbala?

Roditelji, koji su nam ujedno i najveća podrška, prepoznali su naš talenat i želju za bavljenjem fudbalom kada smo imali svega 6 godina. U tom periodu, u Srpcu je bila škola fudbala u koju su nas upisali. Tu smo započeli sa našim prvim koracima, nakon čega smo nastavili trenirati u FK “Sloga” Srbac. Naš prvi uspjeh postigli smo u ovom klubu ostvarivši se kao prvoplasirani kadeti sezone 2019/2020. Upravo ovi uspjesi su nas naveli da fudbal shvatamo ozbiljnije, zbog čega smo pojačali individualne treninge. Naše svakodnevno zalaganje i rad prepoznat je od strane FK “Kozara” čiji smo članovi od prošle godine.

2. Šta je bilo najteže kod prelaska u novi klub?

S obzirom da je FK “Kozara” skupina profesionalnijih ljudi, a i sama Gradiška veća sredina, najveći izazov, koji nas je dodatno motivisao, je bio izboriti se za poziciju u ekipi.

3. Koliko često imate treninge?

Uspjesi koji su ostvareni do sada ne bi bili mogući bez svakodnevnih treninga. Pored toga, trudimo se da imamo individualne treninge kojima usavršavamo svoje vještine.

4. Znamo da ste postigli mnoge uspjehe, medjutim koji je po vama najveći do sada?

Sezone 2020-2021, ostvarili smo se kao prvaci prve omladinske lige – kadeti, što nam je omogućilo borbu u završnici za prvake Bosne i Hercegovine. Protivnik u prvoj utakmici bila je ekipa NK “Tomislavgrad” koju smo savladali rezultatom 4-3. Pobjeda u odigranoj utakmici omogućila nam je prolazak u finale. Dočekali smo ekipu FK “Željezničar” iz Sarajeva. Tokom regularnog vremena rezultat je bio 1-1, a strijelac jedinog gola za ekipu FK “Kozara” bio je upravo David. Na taj način omogućio je našoj ekipi nastavak borbe, gdje smo se mi – Kozarini omladinci, nakon izvodjenja jedanaesterca, izborili za titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

5. Postoji li nešto što biste posebno izdvojili u dosadašnjoj karijeri?

Igramo omladinsku kvalitetnu ligu Bosne i Hercegovine, gdje smo trenutno prvi i nadamo se da ćemo i ove sezone ući u završnicu i odbraniti titulu prvaka Bosne i Hercegovine u kadetskoj kategoriji koju posjedujemo. Treniramo sa skupinom talentovanih momaka i stvarno je čast biti dio kolektiva kakav je STARS-KOZARA. Ponosni smo na to. Željeli bismo posebno da se zahvalimo našim trenerima: Saši Raci, Saši Krupljaninu i Zoranu Blagojeviću, koji daju svoje maksimume i velika zalaganja za nas. Uče nas ne samo fudbalskim majstorijama, nego i svemu drugom. Prvenstveno nas uče da budemo istinski sportisti, što nam posebno godi. Učimo od najboljih, što dokazuju dosadašnji rezultati.

David:” Treniram sa juniorskim pogonom STARS-KOZARA. Takmičimo se u omladonskoj ligi Bosne i Hercegovine, grupa zapad, gdje smo trenutno prvi. Nadam se da ćemo dobrim partijama i bez poraza nastaviti i dalje, te da ćemo tako ući u završnicu takmičenja, to jeste popunu premijer lige Bosne i Hercegovine, što nam je prvenstveno i cilj. Što se tiče nekakvih momenata koje bih izdvojio, to je svakako pogodak protiv ekipe FK “Željezničar” iz Sarajeva u finalu omladinske lige Bosne i Hercegovine. Za nastavak karijere, želio bih prvenstveno da me posluži zdravlje. Na meni je da neumorno radim i treniram, a dobrih rezultata u nastavku karijere neće nedostajati.”

Lazar:” Na meni, kao golmanu, uvijek je ogromna odgovornost. Iako je teško izdvojiti najbitniju intervenciju, postoje neke koje su imale svoju težinu i vrijednost. U skorijem periodu smo odigrali dvije važne utakmice, koje su bile presudne u određivanju jesenjeg prvaka. Kroz mnoge intervencije upravo u ove dvije utakmice, olakšao sam svojim saigračima dalji tok utakmice.”

6. Kakvi su vaši planovi za budućnost?

S obzirom da smo obojica upisali opšti smjer gimnazije, u planu nam je dalje obrazovanje. Jedna od opcija, za koju imamo maksimalnu podršku roditelja, nam je otvaranje škole fudbala. Voljeli bismo da znanje koje posjedujemo proširimo na mlađe generacije i podstaknemo što više omladine da se bavi sportom.

Marijana Mrđa, IIg

Gabrijela Čekić, IVg