Bardača domaćin X Konfernecije mRESURS-a

2U periodu od 1. do 4. novembra, održana je X Konferencija mRESURS-a (Mreža savjeta učenika Republike Srpske) u Bardači kod Srpca. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Savjeta učenika srednjih škola iz Republike Srpske, a među njima i Maria Šnjegota, predsjednica SU JU CSŠ ”Petar Kočić” iz Srpca.
Tokom četiri dana boravka u Bardači, srednjoškolci su diskutovali o aktivnostima koje bi im pomogle da i oni budu infiltrirani u proces donošenja odluka, podsticanjem njihovog učešća na Nastavničkim vijećima svih srednjih škola, na kojim bi zastupali interese i potrebe srednjoškolaca.
U petak, 4. novembra, srednjoškolci su imali priliku da posjete Narodnu skupštinu Republike Srpske, sa čijim radom ih je upoznao i sam predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, gdje su takođe prezentovali plan rada mRESURSA-a za tekuću školsku godinu.
Iz godine u godinu razvoj Savjeta učenika srednjih škola Republike Srpske se postiže zahvaljujući Omladinsko-komunikativnom centru Banjaluka (OKC Banjaluka) i Agenciji za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED).
S banjalučkom regijom mRESURS-a, koju čine Banjaluka, Gradiška, Srbac, Čelinac, Kneževo, Kotor Varoš, Mrkonjić Grad, Ribnik i Šipovo, kao trener-edukatori mreSVUBiH-a(Mreže savjeta/vijeća učenika u BiH) radili su Anel Smajić iz Tuzle, te Marko Karan iz Šipova.
’’Rad u Mreži Savjeta učenika Republike Srpske nam ne predstavlja nikakvu obavezu, već isključivo zadovoljstvo sa kojim svakim danom proširujemo svoje spektre znanja, jer su srednjoškolci pravo bogatstvo od kojih crpimo dosta znanja i koristimo da poboljšamo našu strategiju rada. Smatramo da je ovo izuzetno kvalitetan početak rada same banjalučke regije, te od takve regije očekujemo najbolje rezultate kako u Republici Srpskoj, tako i na nivou Bosne i Hercegovine” zaključili su zajedno Anel i Marko.
Vanja Veljančić, predsjednica banjalučke regije, nam je objasnila strategiju mRESURS-a, kao i aktivnosti koje će se sprovoditi ove godine.
’’U našoj strategiji rada mreže za ovu školsku godinu, izdvojićemo aktivnost ’Jedan slatkiš, jedno dijete’, s kojom podstičemo humanu stranu ovih mladih ljudi, tako što srednjoškolci iz Republike Srpske doniraju novogodišnje paketiće djeci iz socijalno ugroženih porodica. Takođe, mreža veliku pažnju poklanja razvijanju volonterizma, te će kao takva i ove godine sprovoditi aktivnost ’Ostavi trag’ čiji je cilj da srednjoškolci svojoj lokalnoj zajednici ili školi poklone nešto korisno što će služiti građanima ili učenicima.
Pored ovih stalnih aktivnosti, banjalučka regija mRESURS-a je u godišnji regionalni plan uvrstila aktivnosti koje će nastojati da poboljšaju odnose na relaciji učenik-profesor, te one aktivnosti koje će poboljšati neformalnu edukaciju srednjoškolaca, kao i aktivnosti koje će njihov dan (17. novembar) podići na neki viši nivo.’’

”Prvenstveno mi je drago što je na našoj opštini ugošćeno 90 srednjoškolaca iz čitave Republike Srpske. Na konferenciji sam iznijela probleme srednjoškolaca iz Srpca na kojima ću raditi čitavu godinu sa ciljem da se ti problemi riješe i ne muče više mlade srednjoškolce. Takođe, SU JU CSŠ ”Petar Kočić” će se potruditi da njihov rad bude najbolji u banjalučkoj regiji i  u narednom  periodu odradićemo sve akcije mRESURS-a”, poručila je Maria.

Maria Šnjegota, IV ET