ASuBiH obilježila Međunarodni dan srednjoškolaca i 11. rođendan

“Međunarodni dan srednjoškolaca” se obilježava 17.11. svake godine u spomen i znak sjećanja na praške studente i srednjoškolce koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje streljani bez prethodnog suđena. Dan srednjoškolaca danas poprima oblik borbe samih srednjoškolaca za njihova prava te zastupanje njihovih interesa.

Kao i prethodnih godina, Dan srednjoškolaca obilježila  je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija ASuBiH čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji. Lokalni tim nase opštine zajedno sa koordinatorom Markom Milinčićem, učenikom IV2 gimnazije, pobrinuo se da se ovaj dan obiljezi i u našoj školi. Naime, u toku prošle sedmice u holu škole učenici su imali priliku ostaviti neku svoju pozitivnu misao na plakatu kao poruku za druge učenike ili izvuci listić sa motivacionom porukom. Moto ovog dana bio je: „Svi smo mi pod istim nebom“, koji ima za cilj iskorjenjivanje diskriminacije među srednjoškolcima. U opštinama širom Bosne i Hercegovine  u  kojima je zabilježena diskriminacija održani su mirni protesti.

„Zadovoljan sam da mogu reci da tih problema nema u našoj školi, ali pružamo podršku školama koje imaju taj problem jer jedino zajedno možemo stvoriti bolje sutra“, izjavio je koordinator Marko.

Takođe treba naglasiti da je dana 24.10.2018. godine organizovana zabava povodom obilježavanja 11. rođendana Asocijacije, zatim tri godine postojanja Lokalnog tima, kao i Noć vještica. Ova zabava imala je za cilj da aktivira srednjoškolce. U saradnji sa Crvenim krstom,  prikupljena  sredstva su dodijeljena  najugroženijim učenicima naše škole.

“ Posebno sam zadovoljan svojim timom jer su pokazali izuzetnu angažovanost, efikasnost i volju za aktivnosti ove organizacije”, naglasio je Marko Milinčić.

Nikola Živanić, učenik II1 gimnazije, odnedavno član Asocijacije izjavio je: “ Zabava je prošla odlično. Drago mi je što su je podržali mnogi srednjoškolci, a takođe i stariji. Ipak ono najvažnije je  što smo prikupili značajna novčana sredstva, koja  će biti dodijeljena Crvenom krstu”.

Dejana Smiljanić, II1 gimnazije
Andrea Ivanović, IV1 gimnazije