Apel roditeljima da ne šalju djecu u školu ukoliko imaju zdravstvene tegobe

Na internet stranici Ministarstva prosvjete i kulture RS je upućen apel roditeljima da ne šalju djecu u školu ukoliko imaju zdravstvene tegobe:

„Radi bezbijednosti svih i u najboljem interesu očuvanja zdravlja u najširoj zajednici, Ministarstvo prosvjete i kulture RS apeluje i moli sve roditelje da ne šalju u školu djecu ukoliko su oni bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili ukoliko postoji i najmanja sumnja na zarazu virusom korona, bilo da je riječ o djeci ili samim roditeljima. Isti poziv se odnosi i na nastavnike koji imaju simptomatične tegobe.

Takođe, i u onim slučajevima kada učenici ili roditelji čekaju rezultate testiranja na kovid-19, pozivamo ih na savjesno postupanje te da ostanu kod kuće i u slučajevima kada je njihovo zdravstveno stanje dobro, sve dok ne dobiju rezultate testiranja.

Sve učenika koji imaju određene zdravstvene tegobe, a posebno simptome akutne respiratorne infekcije, kao i njihove roditelje i nastavnike, pozivamo da se i u ovim slučajevima ophode savjesno, ostanu kod kuće, da se jave nadležnom ljekaru i slušaju njihove upute sve dok sve sumnje na zarazu ne budu otklonjene, a sa jasnim cijem očuvanja sopstvenog i zdravlja svih drugih iz neposrednog okruženja.

Za sve je jednako važno pridržavati se svih preventivnih mjera i preporuka instituta za javno zdravstvo RS, kao što su redovno održavanje higijene ruku, redovno mjerenje temperatuure a obavezno pred polazak u školu, poštovanje preporučenog razmaka u kontaktu sa drugim osobama, nošenje zaštitnih maski, kao i svih ostalih preporučenih mjera.”